Al meer dan 21.000 jongeren kandidaat voor Europese burgerdienst

In minder dan twee maanden tijd hebben meer dan 21.000 jongeren zich ingeschreven voor het Europees Solidariteitskorps, een vorm van burgerdienst. Met dit project wil de Europese commissie meer jongeren stimuleren om naar het buitenland te trekken. De jongeren zetten zich tegelijkertijd in voor de maatschappij.

Sinds 1 december konden jongeren tussen de 17 en 30 jaar zich inschrijven voor het Europees Solidariteitskorps, een Europese burgerdienst zeg maar waar jongeren in het buitenland aan de slag kunnen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vluchtelingenwerk doen of meehelpen aan de heropbouw van dorpen na een aardbeving.

Kandidaten uit alle landen, ook België

Ook veel Belgische jongeren zijn kandidaat, vertelt Europees commissaris Marianne Thyssen. "De inschrijvingen komen uit alle landen, maar we zien ook dat de Belgen bij de top 10 zitten."

In totaal hebben al zo'n 750 Belgische jongeren zich ingeschreven.
De top drie van de lijst bestaat echter uit Italië, Spanje en Portugal.
Daar zijn er telkens meer dan 2.000 jongeren die zich hebben ingeschreven. Niet toevallig gaat het om landen met een grote jeugdwerkloosheid.

"Het mag ons niet verwonderen dat daar meer interesse is, maar dat is ook goed, want dat betekent dat jonge mensen oppikken dat die kans en mogelijkheid er is en dat ze ervan gebruikmaken."

Vooral de meisjes zijn geïnteresseerd, 6 op de 10 inschrijvingen zijn van jonge vrouwen. Opvallend is ook de jonge leeftijd van de kandidaten, ongeveer de helft van alle kandidaten is tussen 21 en 25 jaar oud.

Professioneel of vrijwillerspad

De kandidaten konden bij hun inschrijving ook aangeven wat ze precies wilden doen. "Ze konden kiezen of ze wilden gebruikmaken van het vrijwilligerspad dat onder het Solidariteitskorps ontwikkeld wordt of voor het professionele pad, een betaalde job in een sector waar men toch zijn of haar hart kan laten zien. We zien dat er iets meer kandidaten zijn die voor het werkpad kiezen, maar de verhouding is toch 40-30, dus er zijn toch heel veel vrijwilligers."

Als alles goed gaat kunnen de jongeren eind dit jaar aan de slag. "We gaan de wetgeving klaarmaken voor de zomer en dan moeten we eind dit jaar kunnen starten."

Uit het archief: Europees solidariteitskorps wil jongeren aan vrijwilligerswerk helpen