Belgische filmcritici bekronen "Toni Erdmann" tot beste film

De Duitse film "Toni Erdmann" is door de leden van de Unie van de Belgische Filmpers (UBFP) uitgeroepen tot de beste film van 2016. "Toni Erdmann" haalde het bijzonder nipt van "The handmaiden" van de Koreaanse filmer Park Chan-wook en "Elle" van de Nederlandse veteraan Paul Verhoeven.
Copyright © ©Sony Pictures/Everett Collection / Everett Collection
Hoofdrolspelers Sandra Huller en Peter Simonischek in "Toni Erdmann"

"Toni Erdmann", van de Duitse cineaste Maren Ade, is een verrassend frisse tragikomedie over de problematische relatie tussen vader en dochter.

De Humanumprijs van de UBFP ging naar "Fuocoammare" van Gianfranco Rosi. In die documentaire kijkt Rosi naar het vluchtelingenprobleem door de ogen van de bewoners van het Italiaanse eiland Lampedusa, meer bepaald door het luie oog van een visserszoon. De film is een metafoor voor de onverschilligheid van de wereld voor de solidariteit van de eilandbewoners tegenover de vluchtelingen.

De Humanumprijs bekroont een film die het samenleven van verschillende volkeren en culturen in de kijker zet.

Vorig jaar waren de laureaten van de UBFP respectievelijk "Son of Saul" van Laszlo Nemes en "L'homme qui répare les femmes" van Thierry Michel.