Belgische zakenman in Mexico: "Zwakkere peso kan zelfs opportuniteit zijn voor het land"

Een zwakkere Mexicaanse peso kan een opportuniteit zijn voor het land. Dat zegt Tommy Braet, de Belgische vertegenwoordiger in Mexico van brouwerij De Halve Maan. "De import wordt duurder, maar de export goedkoper."

Sinds de inauguratie van Donald Trump is Mexico niet meer weg te denken uit het nieuws. Amper een week na zijn aanstelling als nieuwe Amerikaanse president zijn de eerste plannen voor de beruchte muur al een feit en werd er al een ballonnetje opgelaten over een invoertaks van 20 procent op Mexicaanse producten die naar de Verenigde Staten gaan.

"Voor de inauguratie was niemand hier gelukkig met zijn uitspraken, maar iedereen dacht dat het niet zo erg zou zijn", zegt Tommy Braet in "De ochtend". Hij is de vertegenwoordiger in Mexico van de Belgische brouwerij De Halve Maan. "Ik heb het gevoel dat sinds vrijdag de mensen toch geschrokken zijn over de snelheid waarmee hij het aanpakt. Het is duidelijk dat hij zijn uitspraken meent."

Klein effect

Maar wat betekenen de uitspraken en plannen voor Mexico zelf? "Er zal sowieso een klein effect zijn", zegt de zakenman. "Alle uitspraken van Trump op Twitter en op televisie hebben een invloed op de wisselkoers. Als de koers dollar-peso zakt, wordt het voor ons duurder om bijvoorbeeld het transport te betalen in dollar. Al zien we wel geen al te grote problemen voor ons bedrijf. Mexico is een bierland met een echte biercultuur."

"Bovendien heeft Mexico veel te bieden", zo gaat hij voort. "Een zwakkere peso kan ook een opportuniteit zijn voor Mexico. De import wordt dan wel duurder, maar het exporteren wordt wel goedkoper. Vorig jaar was 1 dollar zo'n 14 peso waard, nu is dat 23 geworden. Daardoor is het nu dubbel zo goedkoop geworden om te exporteren. En ook voor toeristen is het heel wat goedkoper geworden."

Sterk signaal

De Mexicanen zijn alleszins wel tevreden dat hun president Enrique Peña Nieto zijn ontmoeting met Trump heeft afgeblazen. "Ze zijn blij met de sterke reactie en vinden dat Mexico zich niet moet laten doen door een ander land. Niemand weet echt hoe ze moeten reageren. Er ligt geen handboek "hoe reageren op Trump" klaar."