De Roover: "Verbindingsofficier heeft verantwoordelijkheid te passief ingevuld"

Ook na de getuigenis van verbindingsofficier in Turkije Sébastien Joris in de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart meent commissielid Peter De Roover (N-VA) dat die zijn verantwoordelijkheid "te passief" heeft ingevuld. Dat zegt hij in "Terzake". Commissielid Meryame Kitir (SP.A) is het daar niet mee eens en concludeert dat Joris geen fouten heeft gemaakt.

Na een eerdere hoorzitting achter gesloten deuren, heeft verbindingsofficier Sébastien Joris vandaag tijdens een openbare hoorzitting tekst en uitleg gegeven bij de manier waarop hij de informatie over Ibrahim El Bakraoui heeft behandeld, een van de terroristen die zich op 22 maart op Brussels Airport heeft opgeblazen.

Kort na die aanslagen zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in de Kamer dat Joris steken had laten vallen bij het behandelen en doorgeven van informatie. Hoewel De Roover niet wil hebben gezegd dat dit de enige reden is waarom de aanslagen konden plaatsvinden, blijft hij erbij dat Joris zijn verantwoordelijkheid niet naar behoren heeft ingevuld.

"Het gaat om een tekort aan het invullen van zijn verantwoordelijkheid", zegt De Roover in "Terzake". "Daarmee zeg ik niet dat hij een reglement heeft overtreden, maar hij heeft zijn verantwoordelijkheid te passief ingevuld."

"Joris heeft gedaan wat hem werd gevraagd"

Kitir is het niet eens met de visie van De Roover. "Op 25 maart heeft Jambon in de Kamer gezegd dat 1 persoon verantwoordelijk was. Op 19 december heeft hij die woorden herhaald. Vandaag hebben we duidelijk gehoord dat de verbindingsofficier geen fouten heeft gemaakt. Dat zijn de woorden van zijn directeur. Die zegt dat hij heeft gedaan met hem werd gevraagd."

"We hebben nog veel meer gehoord", gaat ze voort. "Joris heeft informatie aan de dienst terreur doorgegeven, maar daar is geen belletje gaan rinkelen."

De Roover beaamt dat ook de antiterreurdienst bij ons mogelijk nonchalant is geweest. "Ook daarbij kunnen we vragen stellen. Laten we niet beweren dat het hele systeem dat we nu onder de loep nemen tot die ene verbindingsofficier in Turkije kan worden gereduceerd."