Ester Naomi Perquin is nieuwe (Nederlandse) Dichter des Vaderlands

Ester Naomi Perquin (37) is in Nederland uitgeroepen tot nieuwe Dichter des Vaderlands. Perquin is ideaal voor de functie, stelt de jury die haar "scherpe geest, creatieve persoonlijkheid en grote taalgevoel" roemt. Perquin volgt Anne Vegter op. Eerdere ambassadeurs van de Nederlandse poëzie waren Ramsey Nasr, Driek van Wissen en Gerrit Komrij.

Perquin bouwde de afgelopen jaren een indrukwekkend cv op in de literaire wereld. Ze was stadsdichter in Rotterdam, redacteur van het literaire tijdschrift "Tirade", stelde de Poëziekalender van Uitgeverij Van Oorschot samen en is nog steeds redacteur en copresentator van "De nacht van de poëzie".

Daarnaast schreef ze ook columns voor De groene Amsterdammer en NRC, en presenteert ze op vrijdag "Nooit meer slapen" op de Nederlandse Radio 1.

In 2013 won ze de VSB Poëzieprijs voor "Celinspecties", een dichtbundel met portretten van de gedetineerden met wie ze als cipier jarenlang werkte. Perquin schreef twee jaar geleden ook de basisnota voor het Rotterdamse cultuurbeleid.

Het programma "Nieuwsuur" brengt vanavond op NPO2 een uitgebreid portret van de kersverse Dichter des Vaderlands. Perquin neemt haar taak nu zondag op tijdens een plechtigheid in de Kunsthal in Rotterdam. Die avond zal ook hulde worden gebracht aan Anne Vegter, waarna Ester Naomi Perquin aan haar driejarig ambt begint.