Franse presidentskandidaat Fillon werkt zichzelf verder in nesten

De campagnemotor van de rechtse presidentskandidaat François Fillon lijkt wat te sputteren. Na de heisa van eerder deze week rond een nepjob voor zijn echtgenote Penelope heeft hij nu zelf gezegd dat hij als senator twee van zijn kinderen heeft betaald voor advocatenwerk. Navraag heeft echter uitgewezen dat dat die twee kinderen in de periode 2005-2007 helemaal nog geen diploma van advocaat hadden behaald.

"Toen ik senator was, heb ik twee van mijn kinderen die advocaat zijn vergoed voor welbepaalde opdrachten, omwille van hun competentie", zei Fillon in de nieuwsstudio van tv-zender TF1. Hij werd daar ondervraagd over de rel rond de nepjob voor zijn echtgenote Penelope.

Het blijkt te gaan over de 34-jarige Marie en de 32-jarige Charles, die inderdaad advocaat zijn. Op het moment dat François Fillon senator was, tussen september 2005 en juni 2007, was geen van beiden echter advocaat. Marie Fillon-Boursican werkt sinds oktober vorig jaar op een advocatenbureau in Parijs, Charles Fillon staat pas sinds 2010 ingeschreven aan de balie in New York en sinds 2011 aan de balie in Parijs.

Tot voor kort gold François Fillon als serieuze kanshebber om François Hollande in mei op te volgen als president. Sinds deze week hangt echter een schandaalsfeertje rond de kandidaat van "Les Républicains", en dat kan zijn kansen in het gedrang brengen.