Gabriel aangesteld als Duitse minister Buitenlandse Zaken

In Duitsland is Sigmar Gabriel (SPD) benoemd als minister van Buitenlandse Zaken. Hij volgt zijn partijgenoot Frank-Walter Steinmeier op. Die wordt in februari president.
Gabriel en Steinmeier, de nieuwe buitenlandminister en zijn voorganger.

Vorige week raakte bekend dat de sociaaldemocratische SPD de uittredende voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, naar voren schuift als lijsttrekker bij de parlementsverkiezingen later dit jaar. Lange tijd was ervan uitgegaan dat Gabriel de uitdager zou worden van kanselier Angela Merkel.

Gabriel, die al vicekanselier is, schuift nu door naar Buitenlandse Zaken, waar hij zijn partijgenoot Steinmeier opvolgt. Die wordt normaal gezien op 12 februari als president gekozen, in opvolging van de aftredende Joachim Gauck.

Gabriel begint zijn nieuwe functie morgen al met een bezoek aan Frankrijk. In een eerste toespraak zei hij dat Europa, het transatlantische bondgenootschap met de Verenigde Staten en het multilateralisme de kern blijven uitmaken van het Duitse buitenlandse beleid. 

Hij waarschuwde voor populistische bewegingen die een meer nationalistische koers prediken, maar noemde het een grote fout om die richting te volgen. Wat betreft de relaties met de VS zei Gabriel dat Duitsland zelfverzekerd moet reageren op de politieke veranderingen daar en dat hij ernaar uitkijkt om zijn Amerikaanse collega Rex Tillerson zo snel mogelijk te zien.