Gatz en 7 kunstinstellingen ondertekenen nieuwe beheersovereenkomsten

Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz (Open VLD) heeft in de Ancienne Belgique samen met zeven Vlaamse kunstinstellingen de nieuwe beheersovereenkomsten ondertekend die ze de volgende vijf jaar moeten naleven. Samen krijgen ze bijna 38 procent van de middelen van het Kunstendecreet, goed voor een bedrag van 54 miljoen euro, waarvan 2,29 miljoen euro extra middelen.

De concertzalen Ancienne Belgique (AB), de Vooruit, deSingel, het Concertgebouw Brugge en de orkesten Brussels Philharmonic, deFilharmonie en het Kunsthuis krijgen nu meer geld, maar daar moeten de kleintjes net van profiteren.

"Dat is de hele opzet van deze aanpak", verklaarde minister Gatz. "De AB en deSingel waren hier al erg mee bezig, maar we hebben de anderen nu ook gevraagd, lees: verplicht, om in de planning ruimte te creëren voor jong talent."

De instellingen beseffen wat hun te doen staat. "Het is geen cadeautje, er wordt echt verwacht dat we met dat geld nog meer zullen inzetten op jonge artiesten. Zo heeft de AB bijvoorbeeld een 'artist in residence'-programma, wel dat moeten we nog meer specifiëren", aldus Dirk De Clippeleir, directeur van de AB.

Er zijn wel enkele nieuwigheden opgenomen in de beheersovereenkomsten met de kunstinstellingen. Ditmaal zijn ze voor het eerst op dezelfde wijze opgesteld, maar wel op maat van elke instelling. Daarnaast is in de beheersovereenkomsten een tussentijdse zelfevaluatie ingelast op basis van de doelstellingen en moeten de instellingen een aantal principes met betrekking tot goed bestuur naleven.