Geviseerde verbindingsofficier doet vandaag opnieuw (en nu publiek) zijn verhaal

Er is al veel over hem gezegd en geschreven, maar de verbindingsofficier van de federale politie in Turkije zal pas vandaag voor het eerst publiekelijk zijn verhaal doen. Hij komt langs in de onderzoekscommissie naar de aanslagen in Brussel en Zaventem. Daar gaf hij eerder al eens tekst en uitleg, maar toen wel achter gesloten deuren.

Even terugspoelen naar 25 maart, drie dagen na de aanslagen. N-VA-minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon viel toen op met een scherpe terechtwijzing van een van zijn politiemensen, de verbindingsofficier Sébastien Joris. "Hier heeft geen dienst, geen directie, geen politieapparaat, maar wel één persoon uit het politieapparaat geblunderd", zo gaf Jambon als verklaring waarom hij premier Charles Michel (MR) zijn ontslag had aangeboden.

Concreet verweet de vicepremier de politieman dat hij in de zomer van 2015 te laks is omgesprongen met Turkse informatie over de arrestatie aan de Syrische grens van Ibrahim El Bakraoui, een van de latere zelfmoordterroristen op Brussels Airport. Via een uitwijzing van Turkije naar Nederland wist El Bakraoui uiteindelijk door de mazen van het net te glippen.

Gesloten en open deuren

De verbindingsofficier mocht zich al een tijdje geleden gaan verweren in de onderzoekscommissie naar de aanslagen, maar dan wel achter gesloten deuren. Minister Jambon gaf zijn versie dan weer in een zitting die openbaar was. "Onze deskundigen hebben terecht erop gewezen dat het moeilijk wordt om een rapport te schrijven op basis van enerzijds publiekelijke informatie en anderzijds niet-publiekelijke informatie", zegt Stefaan Van Hecke (Groen) in "De ochtend". Hij is ondervoorzitter van de onderzoekscommissie. 

"Volgens mij heeft minister Jambon veel te snel en veel te impulsief de schuld bij die ene politieman gelegd op basis van een eerste evaluatie die volgens ons oordeel onvolledig was", zegt de politicus. "Een groot verschil met deze week, toen een andere politieman - die nu op het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) werkt - in diskrediet werd gebracht. Nu moeten we wachten tot het vooronderzoek is afgelopen." Met die uitspraak verwijst Van Hecke naar de man die jarenlang de leiding had van de afdeling die mensen zonder papieren escorteert bij hun repatriëring. Twee audits verwijten hem slecht leiderschap en gebrekkige communicatie.

Taak gedaan

"Kan je de verbindingsofficier een fout verwijten? Volgens ons absoluut niet", zegt Van Hecke. "De man heeft zijn taak gedaan. Hij heeft informatie gekregen en doorgestuurd naar de Belgische diensten. Hier is amper iets mee gebeurd. En toch wijst men met een vinger naar die man." De Groen-politicus verwacht "op z'n minst excuses" van Jambon.

Jambon en zijn partij hielden eerder al voet bij stuk. "Er was een gebrek aan proactiviteit, een gebrek aan verantwoordelijkheid en een gebrek aan ownership", aldus de minister over de verbindingsofficier. "Je moet toch "gene grote" zijn om te zien dat de kans hier zeer groot is dat het om een Syriëstrijder gaat. Iemand die op de grens met Syrië gearresteerd wordt, waarvan je weet dat hij veroordeeld is voor zware criminele feiten", herhaalde Jambon vorige maand in de onderzoekscommissie.

Conclusies

De commissie zou haar conclusies klaar moeten hebben tegen 15 maart. "Dat moet lukken. Ik denk dat we een stevig rapport zullen hebben dat gedragen wordt over de grenzen van meerderheid en oppositie heen. Ik voel in de wandelgangen dat er over veel eensgezindheid bestaat, nu moet dat nog op papier komen."