Gwendolyn Rutten: "Verkiezing Trump moet wake up-call zijn voor Europa"

De verkiezing van Donald Trump tot president moet Europa wakker schudden en Europa moet nu sterker worden en zijn waarden uitdragen en verdedigen. Dat heeft Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten gezegd in "De Afspraak op vriijdag". Europa moet nu tonen dat een andere aanpak mogelijk is.
Gwendolyn Rutten in "De Afspraak op vrijdag".

"Wat mij in de eerste plaats opvalt, is hoe lang onze verbazing nog gaat duren, en hoe lang het nog gaat duren voor we zelf een wake up-call krijgen", zei Rutten.

"We hebben eerst, toen hij zich kandidaat stelde, gezegd: 'Och ja, hij stelt zich kandidaat, zie dat aan', dan dachten we: 'Oh, hij heeft gewonnen, stel u voor', en nu is het: 'Oh, en hij doet nog wat hij gezegd had'. Hoe lang gaat het nog duren voor we zelf beseffen dat ook wij in Europa een aantal dingen anders moeten doen?", zei ze. 

Een goed voorbeeld van hoe dat kan, vindt Rutten, is de reactie van Alexander De Croo, samen met Nederland, op het schrappen van de Amerikaanse subsidies aan buitenlandse ngo's die abortus propageren of aanbieden. De Croo en zijn Nederlandse collega hebben gezegd dat zij zullen investeren waar de Amerikaanse steun wegvalt.

"Dat zijn onze Europese waarden en daar geloven wij in, een debat daarover redt levens", zei Rutten. (Oud-journalist Johan Depoorter had eerder in het programma gezegd dat de beslissing van Trump naar schatting aan 26.000 vrouwen het leven zou kosten.)   

Rutten zei te hopen dat "we Europees nu een pak sterker gaan staan dan we de voorbije jaren gedaan hebben, want we hebben het ons wel heel erg gemakkelijk gemaakt door altijd van Amerika af te hangen."

Vrijhandel en vrede

Over de "oorlog met de media" van Donald Trump maakt Rutten zich ook wel zorgen, maar ze vindt het niet zo nieuw, en ook niet beperkt tot Trump. Ook bij de discussie over de brexit zijn er allerlei onwaarheden vertelt, het is meer een wereldwijd fenomeen, zo zei ze. 

Wat Rutten beangstigender vindt, is als Trump het meent van vrijhandelsakkoorden op te zeggen en de vrijhandel stop te zetten.

Vrijhandel is voor haar immers ook een manier om op een beschaafde manier relaties te hebben met andere landen, en "je schiet niet op je eigen klanten". Het is een manier om de welvaart en de vrede in stand te houden, en als iedereen zich op zichzelf gaat terugtrekken, muren gaat bouwen en verdragen gaat opzeggen, dan doemt de idee van oorlog opnieuw op, zo zei ze. 

Muur en migratie

De muur die Trump wil bouwen aan de grens met Mexico is voor Rutten een symbool van een Amerika dat zich opsluit binnen zijn grenzen, maar of die muur het probleem van de migratie gaat oplossen, is nog een andere discussie.

Ook hier ziet ze een kans voor Europa om te tonen dat wij het op een andere manier doen. Migratie wordt ook hier opnieuw een erg belangrijk debat, zo zei Rutten, en we kunnen wel naar Trump kijken en zeggen dat het zo niet moet, maar Europa heeft nog niet getoond hoe het dan wel moet.

Meer druk op Facebook en Google

De verkiezing van Trump heeft in de Wetstraat voor een zekere "disruptie", ontwrichting, gezorgd, zei de Open VLD-voorzitter, en we moeten beseffen dat dingen en rechten waarvan we aannamen dat ze verworven waren, niet langer zeker zijn. Het is niet omdat we op bepaalde vlakken vooruitgang hebben geboekt, dat we niet heel snel achteruit zouden kunnen gaan, als we zelf niet wakker worden.

Zelf is Rutten niet bang van de overwinning van Trump, maar ze is wel aan het denken over hoe we moeten reageren op de veranderende wereld, zo zei ze.

En als het over de media gaat, en vooral de nieuwe media, dan ziet ze ook veel mogelijkheden om rechtstreeks met de mensen in contact te komen, zonder de filter van de media.

Wat men wel niet mag onderschatten, zo zei Rutten ten slotte nog, zijn niet zo zeer de meningen op de sociale media, maar de mechanismen en de algoritmen die er achter zitten. Die zijn gevaarlijk, zo zei ze, omdat je bijvoorbeeld op Facebook alleen bevestigd wordt in het wereldbeeld en de meningen, die je zelf geliket en aangeklikt hebt.

"En dan krijg je eigenlijk twee werelden naast elkaar, je krijgt de andere mening niet meer te horen, en dat vind ik verontrustend", zo zei Rutten. "Dus ik vind dat we veel meer druk mogen zetten op Facebook of Google, dat zijn de nieuwe machtsconcerns van morgen, daar mag wel wat druk op komen om dat open te houden."