Mike Connors, hoofdrolspeler "Mannix", overleden

In Los Angeles is Mike Connors overleden. Connors werd eind jaren 60 wereldberoemd door zijn vertolking van de energieke en elegante privédetective Joe Mannix in de gelijknamige televisieserie. Hij kreeg er in 1969 een Golden Globe voor. Connors was 91 en overleed aan de gevolgen van leukemie.

De detectivereeks "Mannix" liep van 1967 tot 1975. Kijkers over de hele wereld keken elke week gefascineerd toe hoe de elegante, goedgeklede en welbespraakte privédetective de soms letterlijk erg zware jongens telkens weer te slim af was. Mannix opereerde vanuit zijn eigen kantoor, geassisteerd door zijn secretaresse Peggy, vertolkt door actrice Gail Fisher.

Typisch voor "Mannix" was dat elke aflevering eindigde met een spannende vechtpartij waarbij het geboefte uiteindelijk bont en blauw het onderspit moest delven.

Connors zelf weet het succes van de reeks aan de persoonlijkheid van de privédetective. "Tot Mannix waren de meeste privédetectives verbeten en cynische personages die in gore buurten woonden en geen emoties vertoonden", zei de acteur in een  interview in 1997. "Mannix was emotioneel betrokken, er werd ook wel eens misbruik van hem gemaakt."

Debuut naast Joan Crawford

Mike Connors, wiens echte naam Krekor Ohanian, werd in 1925 in Fresno, Californië geboren uit Armeense ouders. Hij diende tijdens de Tweede Wereldoorlog in de luchtmacht en was tijdens zijn universiteitsjaren een talentvolle basketbalspeler.

Met zijn goeie looks koos hij echter al snel voor een carrière in Hollywood, eerst nog onder de naam Touch Connors - "Touch" was zijn bijnaam op het basketbalveld - die hij later veranderde naar Michael en uiteindelijk Mike Connors.

AP1997

Connors (rechts) in 1997 naast Dick Van Dyke in een aflevering van "Diagnosis murder", waarin hij een laatste keer de rol van Joe Mannix vertolkte en samen met Van Dyke een onopgeloste zaak aanpakte.

Connors speelde in meer dan 30 films. Zijn eerste filmrol was in 1952 in "Sudden Fear", samen met Joan Crawford. Daarna volgden nog onder meer "Island in the sky," ''The ten commandments," en de remake van "Stagecoach."

Na "Mannix" kreeg Connors nog hoofdrollen in de kortlopende reeksen "Tightrope!" en "Today's FBI". Later speelde hij nog gastrollen, onder meer in, "Murder, she wrote", "War and remembrance", "Love boat", "Diagnosis murder" en "Two and a half men".

Connors overleed gisteren omringd door zijn familie aan de gevolgen van leukemie in een ziekenhuis in Los Angeles. Hij wist pas een week dat hij aan de ziekte leed.

Behalve Connors maakte ook de titelmuziek van de reeks furore

Meest gelezen