Paus Franciscus lijdt gezichtsverlies op nieuwe euro's Vaticaan

De beeltenis van paus Franciscus verdwijnt binnenkort van de nationale zijde van de euromunten van Vaticaanstad. Dat blijkt uit een mededeling in het Publicatieblad van de Europese Unie. Zijn wapenschild zal de gravure van zijn hoofd vervangen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Ze zijn vrij zeldzaam en een gegeerd goed onder muntenverzamelaars: euromunten van Vaticaanstad. Sinds het aantreden van paus Franciscus in 2013 is het zijn beeltenis die op de nationale zijde van de munten prijkt, maar daarin komt binnenkort verandering.

Uit een mededeling van het Publicatieblad van de Europese Unie blijkt dat de gravure van zijn hoofd vanaf maart moet wijken voor een afbeelding van zijn wapenschild omringd door de twaalf sterren van de Europese Unie.

Voor de inwoners van Vaticaanstad is het wapenschild de zesde versie van de nationale zijde van hun euromunten sinds de invoering van de euro in 2002. De eerste jaren prijkte het profiel van paus Johannes Paulus II op de nationale zijde:

Na de dood van Johannes Paulus II op 2 april 2005 verschenen nieuwe euromunten met een nationale zijde die verwees naar de "Sede vacante" ("De lege stoel"). Het was de toenmalige camerlengo Eduardo Martínez kardinaal Somalo die zijn wapenschild voor de gravure leende:

Na de verkiezing van Joseph Aloisius kardinaal Ratzinger tot paus Benedictus XVI op 19 april 2005 was het zijn beeltenis die de nationale zijde van de euromunten van Vaticaanstad sierde:

Toen Benedictus XVI op 28 februari 2013 zijn ambt neerlegde, verkeerde het Vaticaan opnieuw in de situatie van de "Sede vacante". Deze keer liet de ministaat geen volledige serie in die stijl slaan, maar bleef het bij een herdenkingsmunt van 2 euro. Net als acht jaar eerder was het de toenmalige camerlengo Tarcisio kardinaal Bertone die zijn wapenschild voor de gravure leende:

Sinds Franciscus op 13 maart 2013 als paus aantrad, is het zijn beeltenis die op de nationale zijde prijkt. Daaraan komt binnenkort dus een einde: