Steenmarter die CERN etmaal lamlegde "herleeft" in Rotterdam

De steenmarter die eind vorig jaar door elektrocutie in het CERN om het leven kwam, heeft een vaste plaats in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam gekregen. Dat meldt de instelling. Het dier is opgezet en maakt deel uit van de expo "Dode dieren met een verhaal".

20 november 2016, 22.42 uur: dat zijn de datum en het uur waarop in het CERN in Genève een steenmarter schielijk kwam te gaan. Die timing is zo precies omdat het diertje stierf door elektrocutie nadat het een isolator was binnengedrongen. De beroemde deeltjesversneller lag vervolgens een etmaal compleet lam.

Diezelfde steenmarter krijgt nu een tweede "leven" in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. De Nederlandse CERN-fysicus Tristan Dupree wist het beest na zijn dood te traceren bij een Franse dierenarts en stopte het in de diepvriezer. Museumdirecteur Kees Moeliker is hierop persoonlijk naar Genève gereden om het kadaver op te halen.

Terug in Rotterdam heeft het museum de steenmarter geprepareerd en opgezet in de houding waarin ie is gevonden: languit en met ingetrokken en zwartgeblakerde poten.

"Dominomus"

De steenmarter krijgt een vaste plek in de expo "Dode dieren met een verhaal" naast andere beroemde dieren als de zogenoemde "Dominomus" die in 2005 bij een recordpoging in Leeuwarden 23.000 dominosteentjes voortijdig liet omvallen en vervolgens is afgeschoten en de Frühstückvleermuis die in 2012 in Stuttgart gemummificeerd in een doos ontbijtgranen opdook.

In april vorig jaar heeft een andere steenmarter het CERN al eens een week lamgelegd nadat het dier eveneens door kortsluiting in een hoogspanningsstation om het leven was gekomen. Het Natuurhistorisch Museum heeft toen al geprobeerd dat kadaver op de kop te tikken, maar de brandweer had het al vernietigd. Deze keer heeft het museum meer "geluk".