VS en Groot-Brittannië benadrukken belang van NAVO

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn het eens over het belang van de NAVO. Dat heeft de Britse premier Theresa May gezegd na een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump.
AFP or licensors

Het ging om het eerste buitenlandse bezoek van May en Trumps eerste ontvangst van hoog buitenlands bezoek. Op de persconferentie waren beiden nog wat onwennig. Ze benadrukten de lange gemeenschappelijke banden en de wil om ook in de toekomst nauw samen te werken.

Terwijl Trump het op algemeenheden hield, liet May toch wat meer in haar kaarten kijken en haalde ze enkele punten aan waarover beide het eens waren. Meest opvallende punt was dat, aldus May, beide leiders volledig achter de NAVO staan. Trump heeft daar in het verleden wel eens twijfel over laten bestaan. May zei dat ze bij haar Europese collega's zou aandringen om hun militaire uitgaven tot 2 procent van het bnp op te trekken.

Trump en May zijn het ook eens om de strijd tegen IS verder te zetten. Beide landen werken daarbij nu al samen, zei May. De twee landen gaan ook onderhandelen over een nieuwe handelsovereenkomst, maar heel concreet is dat allemaal nog niet. Trump is een notoir tegenstanders van vrijhandelsakkoorden en heeft in de eerste week van zijn presidentschap al het TTP-vrijhandelsakkoord met enkele Aziatische landen opgezegd.

AFP or licensors

Rusland

Gevraagd naar hun houding ten aanzien van Rusland, zei May dat zij de sancties tegen Moskou wil aanhouden totdat de overeenkomst van Minsk over de toestand in Oekraïne volledig uitgevoerd zijn. Trump zei dat hij daarover met Rusland zou praten en dat hij probeert met alle landen, ook Rusland en China, goede banden uit te bouwen.

Wat zijn uitspraken over het goedkeuren van waterboarding betreft, klonk Trump vandaag minder affirmatief. Hij zei nu dat wat folteren betreft hij het oordeel van zijn minister van Defensie, James Mattis, zou volgen. Mattis heeft al gezegd dat hij tegen waterboarding is. "Ik ben het niet noodzakelijk met hem eens", zei Trump, "maar hij zal hierover het laatste woord hebben".

May kondigde tenslotte ook aan dat Trump later dit jaar op staatsbezoek komt naar het Verenigde Koninkrijk.

"Trump was minder impulsief"

De persconferentie was eigenlijk heel gewoontjes, zegt Amerika-correspondent Michiel Vos. "Het was kort, niet te inhoudelijk en met Trump die de keurige dingen zei die je hoort te zeggen als president over die speciale relatie met Groot-Brittannië."

"De chemie tussen de twee was niet bepaald David Cameron en Barack Obama, geen Bromance", stelt Vos. "Het was wat korter en bescheidener. Het was een beetje een mix van politiek en vooruitkijken, maar ook een persoonlijke band tussen die twee."

"Staande naast Theresa May was Trump heel kort en bescheiden, minder opvallend, minder uitbundig en impulsief dan wat we normaal zien", zegt Vos. "Het was een lange en drukke week. Dit bezoek was een beetje een symbolische onderstreping van de speciale relatie, maar of er veel inhoudelijk naar buiten zal komen, is nog maar de vraag", besluit Vos.