Waalse meerderheid sluit onderzoekscommissie Publifin niet meer uit

De Waalse regeringspartijen PS en CDH zijn dan toch bereid een parlementaire onderzoekscommissie op te starten over de Publifin-affaire. Zo'n commissie zou zich moeten buigen over de vergoedingen die zouden zijn uitbetaald aan lokale mandatarissen in nep-adviesraden in de intercommunale.

Gisteren hadden de meerderheidspartijen in het Waals Parlement nog de oprichting van zo'n onderzoekscommissie afgewezen, maar vanmorgen sloot minister-president Paul Magnette (PS) dat niet langer uit.

"Het is aan het parlement om te beslissen of dat nuttig is", zei hij aan de Franstalige omroep RTBF. "Ik zeg daar niet nee tegen, maar ik wil niet dat het als excuus wordt gebruikt om die schadelijke polemiek over Wallonië te laten aanslepen."

"Het is onze verantwoordelijkheid om beslissingen te nemen en hieruit lessen te trekken, en een grote schoonmaak te houden." Magnette wil naar eigen zeggen een ethische revolutie in Wallonië.

Gisteren heeft Paul Furlan (PS) ontslag genomen als Waals minister voor Lokaal Bestuur, omdat hij klaarblijkelijk niet op de hoogte was van wat er allemaal misliep bij Publifin. De Waalse regering heeft ook strenge regels aangekondigd voor het beheer van allerlei intercommunales als Publifin.

Meest gelezen