Wellicht zal Joe Sixpack uiteindelijk opdraaien voor muur van Trump

Een invoertaks van 20 procent op Mexicaanse producten als financiering van de muur tussen Mexico en de VS zal volgens economen uiteindelijk door de Amerikanen zelf moeten worden opgehoest. Koen De Leus, hoofdeconoom bij BNP Paribas Fortis legt uit waarom.

"De bewering dat een invoertaks van 20 procent Mexico zal dwingen voor de muur te betalen, klopt gewoon niet", zegt Edward Alden van denktank Council of Foreign Relations tegen CNN Money. "Eigenlijk dwingt hij zo de Amerikaanse consumenten ervoor te betalen."

Een hogere importtaks mag dan misschien wel een manier zijn om de muur te financieren, het zal uiteindelijk weer ten koste van de armere mensen gaan", verduidelijkt Koen De Leus in "De ochtend". Dat is volgens hem het probleem met de hele politiek die Trump wil voeren. "Hij komt op voor de armere klassen, maar hij neemt beslissingen die arme mensen kunnen raken."

De Leus maakt de vergelijking met het koopgedrag van consumenten hier. "Wat ga je doen als je minder gegoed bent? Dan ga je niet direct "Made in Belgium" kopen, maar "Made in China". Misschien iets minder goed van kwaliteit, maar wel veel goedkoper. Dat geldt ook voor de Verenigde Staten. Mensen die wat minder verdienen, gaan ook daar goedkopere importproducten kopen, en niet "Made in the US"."

Het zullen immers niet de Mexicaanse producenten zijn die opdraaien voor de hogere importtaks, maar de Amerikaanse bedrijven die de goederen aankopen. Die zullen de gevolgen ook nog op een andere manier ondervinden. "De grootste exporteurs van de VS zijn ook de grootste importeurs. Dat betekent dat ook hun productiekost de hoogte in gaat." En wie gaat hier de rekening voor betalen? "Voor een groot stuk de Amerikanen", aldus Koen De Leus.

  • Volgens de Amerikaanse Kamer van Koophandel is de handel met Mexico goed voor 6 miljoen banen in de Verenigde Staten.
  • Ongeveer 40 procent van de onderdelen in importproducten uit Mexico komt uit de VS zelf.
  • Hogere importaksen voor Mexicaanse producten zal leiden tot duurdere Mexicaanse producten op de Amerikaanse markt. Het gaat hier over auto's, computers, avocado's, Corona-bier en tal van andere producten.
  • Stijgende prijzen leiden tot lagere koopkracht, en dat leidt uiteindelijk tot nieuw banenverlies.

Hoe ook u de gevolgen van de muur kan ondervinden

Uiteraard zal ook Mexico de gevolgen ondervinden van hogere importtaksen in de VS. De Mexicaanse minister van Economie Ildefonso Guajardo Villareal heeft al gezegd dat zijn land vergeldingsmaatregelen zal nemen als Trump zijn dreigement uitvoert.

"Het is duidelijk dat we voorbereid moeten zijn om de impact van dergelijke maatregelen te neutraliseren", aldus Guajardo Villareal. "Dit kan een hele reeks gevolgen hebben waardoor we uiteindelijk in een wereldwijde recessie kunnen terechtkomen."

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Luis Videgaray waarschuwt