"Trump viseert de verkeerde landen"

In de Verenigde Staten is er sinds 1975 geen enkele dodelijke aanslag geweest die gepleegd werd door immigranten uit de zeven moslimlanden die door het inreisverbod van de Amerikaanse president Trump zijn getroffen. Dat schrijft The Huffington Post.
Een Syrische vluchteling die nog wel in de VS is geraakt.

De Amerikaanse president zei dat het inreisverbod moet verhinderen dat mogelijke terroristen uit Iran, Irak, Libië, Somalië, Soedan, Jemen en Syrië de Verenigde Staten binnen komen, maar de afgelopen 40 jaar zijn geen van de inwoners van die landen betrokken geweest bij dodelijke aanslagen op Amerikaanse bodem. Dat blijkt uit cijfers van het Cato Instituut, een Amerikaanse liberale denktank.

Bovendien zijn de laatste 15 jaar geen Amerikaanse moslims die familiebanden hebben met de zeven geviseerde landen betrokken geweest bij de moord op Amerikanen. Ook geen enkele van de 19 terroristen die vliegtuigen kaapten op 11 september 2001 kwam uit de betrokken landen. Wel is het zo dat sinds 2001 in 23 procent van de plannen voor extremistisch geweld Amerikaanse moslims met banden in de zeven landen betrokken waren, maar geen van die plannen leidde tot doden. Dat staat in schril contrast tot de 230.000 moorden in de VS sinds 2001.

Overreactie

"In tegenstelling tot de alarmistische politieke retoriek, is de aantrekkingskracht van revolutionair geweld onder Amerikaanse moslims zeer beperkt", zegt Charles Kurzman van de Universiteit van North-Carolina. "Laten we empirisch bewijs gebruiken voor ons beleid en debatten over gewelddadig extremisme."

Het inreisverbod dat Trump nu heeft ingesteld is daarom een dramatische en verkeerd gerichte overreactie van de president op een relatief klein probleem, stelt Kurzman. "De dreiging van de betrokkenheid van Amerikaanse moslims bij gewelddadig extremisme is enorm opgeblazen en het geweld waarbij Amerikaanse moslims betrokken zijn, is maar een heel kleine fractie van het geweld in ons land."