"Voor "Reizen Waes 3" ben ik niet langer de supernaïeve toerist"

Zondagavond start op Eén het derde seizoen van "Reizen Waes". Presentator Tom Waes ontpopt zich van Afrika tot Amerika over Azië opnieuw als een avontuurlijk en nieuwsgierig Kuifje op ontdekkingstocht. Waes heeft zich naar eigen zeggen opnieuw "fantastisch geamuseerd", al is deze reeks door enkele frappante ontmoetingen harder aan hem blijven plakken dan de vorige twee.

Van Sierre Leone over China tot Venezuela: het reisdagboek van Waes oogt ook dit seizoen divers. "We vertrekken bij de selectie van bestemmingen altijd vanuit een shortlist met 20 landen. Tien ervan vallen meteen af, omdat ze te gevaarlijk zijn, te duur, of omdat we er niet binnen mogen", vertelt Waes. "Zo blijft het dure Antarctica na drie jaar nog steeds op de shortlist."

"De gemene deler is dat het landen zijn waar iedereen al van gehoord heeft, maar waar nog een verrassing te rapen valt", vervolgt Waes. "De ervaring heeft ons geleerd dat je niet altijd superavontuurlijk of speciaal uit de hoek moet komen om goede en boeiende televisie te maken. Een land als Venezuela kent iedereen, maar door de specifieke economische en politieke problemen valt daar plots een ander verhaal te vertellen."

Naïeve toerist, maar ...

Het uitgangspunt van "Reizen Waes" blijft wat het is: Waes trekt op vakantie naar landen die niet bepaald hoog aangeschreven staan voor hun toeristische kwaliteiten. Een reisprogramma met een hoek af, dus. Toch stelt Waes zich dit seizoen bij momenten eerder op als reporter dan als toevallige passant, door de actualiteit van het moment. "Ik ben natuurlijk geen journalist, want ik kan mijn emoties gewoon laten zien zoals ik ze voel. En ik doe dat ook", nuanceert hij.

Waes voelt wel dat de opnames een meer blijvende indruk op hem maken dan enkele jaren geleden. "Als je schrijnende dingen ziet gebeuren, vlak voor je ogen: dan blijft dat plakken. Meer en meer. Dat pak je mee naar huis. Ik ben er niet beducht voor om de kijker te laten zien dat iets me oprecht raakt."

"Pipi-eieren en gefrituurde spin"

"Reizen Waes" staat ook garant voor culinaire ontdekkingen in de brede zin van het woord. Nadat Waes in de voorbije seizoenen werd verleid tot het eten van geitenhoofd en uitgespuwd plantenbrouwsel zwoer hij plechtig dat hij zich op culinair vlak niet meer zou laten verrassen.

Tot hij in China plots de beruchte virgin boy eggs kreeg voorgeschoteld: eieren gekookt in urine van jongetjes. "China is een land vol rariteiten: hun gewoontes liggen mijlenver van de onze. Om over hun eetcultuur nog maar te zwijgen", lacht Waes.

"Onderweg met vrienden"

Dit seizoen onderneemt Waes twee "roadtrips", één door China en één door de VS. "China is zó groot dat je amper weet wat uitkiezen. Een doorsteek van oost naar west, in 2 afleveringen, leek ons de beste optie. Ik heb het gevoel dat we in de loop van die 6.000 km het échte China hebben kunnen tonen, al hadden we gemakkelijk nog twee afleveringen kunnen vullen."

De reis doorheen de VS, die stond al lange tijd op Waes' verlanglijstje. "Qua rariteiten moesten de Amerikanen niet onderdoen voor de Chinezen (lacht). Zeker in aanloop naar de presidentsverkiezingen was de sfeer érg beladen in de noordelijke, Trumpgezinde staten."

Roadtrips betekenen vooral: urenlang doorbrengen in de auto. Naast cameraman Nico en geluidsman Pascal is ook de rest van "de vriendengroep" - zoals Waes zijn vaste medewerkers na 15 jaar noemt - weer van de partij. "Als je geen goede vrienden bent, dan kan je onmogelijk zo lang op elkaars lip leven in het buitenland", aldus Waes. Intussen heeft team Waes zo zijn trucjes om de tijd te doden onderweg.

Volgens Olivier Goris, netmanager van Eén,  "is het format van "Reizen Waes" nog niet op". En ook wat Waes betreft, is er nog voer voor een vierde reeks. Zij het niet onmiddellijk. "Je moet per aflevering ongeveer twee weken draaitijd rekenen. Dan ben je per seizoen snel een half jaar weg van huis. Ik ben intussen al drie jaar verloofd (met Mieke, nvdr), en ik zou ergens tussendoor willen trouwen. Al is dat huwelijk voor ons minder een issue dan voor de pers. Uiteindelijk is de regisseur van "Reizen Waes" al 10 jaar verloofd, dus ik heb nog tijd (grijnst)."

Zondagavond: Aflevering 1 - Sierra Leone

"Reizen Waes 3" start in Sierra Leone. "We wilden daar eigenlijk al naartoe voor seizoen 2, toen vlak voor ons vertrek de ebolacrisis uitgebrak. Al onze plannen verdwenen meteen in de vuilbak", vertelt Waes. "Nu heeft de overheid zelf met ons contact opgenomen, zo gauw het land ebolavrij verklaard was. Het is een emotionele trip geworden, met opvallende ontmoetingen."

De overheid in Sierra Leone is zo blij met het bezoek van Waes dat hij op audiëntie mag bij de president. Het blijft bovendien niet bij een gesprek. Wanneer de man lucht krijgt van de avontuurlijke kant van Waes, daagt hij hem uit tot een duel ... in de squashzaal.