Britse acteur John Hurt (77) overleden

De Britse acteur John Hurt (77) is overleden. Hij is bekend van rollen in films als "Alien", "Midnight express" en "The elephant man". Voor die laatste rol kreeg hij een Oscarnominatie en won hij een Golden Globe. Daarnaast speelde John Hurt ook in een aantal "Harry Potter"-films.

De carrière van de Britse acteur John Hurt is begonnen met enkele kleine tv- en filmrollen. De doorbraak is er gekomen in 1966 met zijn rol in "A man for all seasons". Toch is hij bij het grote publiek vooral bekend geworden met zijn rol als heroïneverslaafde Max in "Midnight express" (1978) en Kane in "Alien" (1979, foto), de sciencefictionfilm van Ridley Scott waarbij het ruimtewezen zich door de borst van het personage van Hurt boort.

Gedurende zijn carrière is hij twee keer genomineerd geweest voor een Oscar. Een keer voor zijn bovengenoemde rol in "Midnight express" en een tweede keer voor zijn vertolking van John Merrick in "The elephant man" van David Lynch (foto). Daarin speelt hij een zwaar misvormde man die vecht voor zijn waardigheid. Voor die rol wint hij wel een Golden Globe.

De acteur speelt voorts nog in verschillende bekende films mee. Zo was hij te zien in de "Harry Potter"-filmreeks en zelfs in de laatste -maar minder gesmaakte- vierde "Indiana Jones"-film. Vanaf februari is de acteur nog te bewonderen in "Jackie", een film over de Amerikaanse first lady Jacqueline Kennedy. Hij is gestorven aan de gevolgen van pancreaskanker, hij is 77 geworden.