Burgemeester Berlijn: "Beste president Trump, bouw deze muur niet"

De burgemeester van Berlijn, Michael Müller, heeft de Amerikaanse president Donald Trump opgeroepen om geen muur te bouwen tussen Mexico en Amerika. "Wij Berlijners weten beter dan wie ook hoe veel leed veroorzaakt kan worden door een splitsing van een continent met prikkeldraad en cement."

"Berlijn, de stad van een verdeeld Europa, de stad van een vrij Europa, kan niet zwijgen wanneer een land van plan is om een nieuwe muur te bouwen", steekt de Berlijnse burgemeester van wal.

"Bewandel het pad van isolatie en uitsluiting niet"

Donald Trump gaf deze week groen licht om een muur te bouwen tussen de Verenigde Staten en Mexico. Doel is om illegale immigranten tegen te houden. De burgemeester van Berlijn voelde zich daarop verplicht om de Amerikaanse president wat advies te geven. De Duitse hoofdstad was zelf bijna 30 jaar lang, tijdens de Koude Oorlog, opgedeeld in Oost- en West-Berlijn, van elkaar gescheiden door een muur.

"Wij Berlijners weten beter dan wie ook hoe veel leed veroorzaakt kan worden door een splitsing van een continent met prikkeldraad en cement", aldus Müller. 

"In de 21e eeuw kunnen we niet zomaar accepteren dat onze ervaringen uit het verleden worden genegeerd door diegene aan wie we een groot deel van onze vrijheid te danken hebben, de Amerikanen", vervolgt Müller zijn oproep. Hij smeekt Trump om "het pad van isolatie en uitsluiting niet te bewandelen". Daarbij wijst hij onder meer op de verdeling van Korea en van het eiland Cyprus.

Ronald Reagan

Müller vraagt de Amerikaanse president om de woorden van zijn voorganger Ronald Reagan niet te vergeten. Die laatste riep in 1987 de toenmalige leider van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov op om de muur neer te halen. "Daarom beste president Trump, bouw deze muur niet."