De gezichten van de Holocaust: "Ik werd vermoord in Auschwitz"

Twitteraars delen massaal persoonlijke verhalen van Holocaustslachtoffers om hen te herdenken naar aanleiding van Holocaust Remembrance Day. Zo probeerden de Joodse passagiers van St. Louis wanhopig om via Cuba de Verenigde Staten te bereiken, maar de grenzen bleven gesloten. Zij krijgen een gezicht via het Twitteraccount St. Louis Manifest.

Op 13 mei 1939 voer het Duitse schip St. Louis richting Cuba. Aan boord : Een 900-tal passagiers, bijna allemaal Joden die het Derde Rijk ontvluchtten. Maar de Cubaanse grenzen, en vervolgens ook de Amerikaanse, bleven gesloten en het schip moest huiswaarts keren.

De 288 passagiers die visa gekregen hebben in Groot-Brittannië hebben de oorlog bijna allemaal overleefd. 87 anderen slaagden erin om te emigreren. De overige 532 zaten in de val op het vasteland toen Duitsland West-Europa veroverde. Van hen overleefden slecht 278 mensen de kampen. 

Het account St. Louis Manifest, opgezet door de Joodse leraar en activist Russel Neiss, vertelt nu het verhaal van de onfortuinlijke opvarenden die de oorlog niet overleefden.

Andere getuigenissen

Maar ook de rest van de Twitteraars delen hun verhaal naar aanleiding van Holocaust Remembrance Day gisteren.

Fotograaf Marina Maral heeft als eerbetoon aan de 14-jarige Czeslawa Kwoka, die stierf in Auschwitz, haar foto's opnieuw ingekleurd. 

Schrijfster Leah Bobet vertelt het verhaal van haar grootvader, die een concentratiekamp overleefde. Ze vertelt dat de gevolgen ervan nog steeds voelbaar zijn voor de hele familie. Zo is er volgens haar altijd te veel eten in huis. Ook moesten zij en haar zus altijd hun telefoon laten opstaan. Kinderen verdwenen tijdens de oorlog zomaar, als ze even de hoek omgingen. Met die herinneringen in het achterhoofd van haar grootvader, moesten zijn kleindochters altijd bereikbaar zijn.