Franse actrice Emmanuelle Riva (89) overleden

De Franse actrice Emmanuelle Riva is op 89-jarige leeftijd overleden. Volgens haar entourage is ze bezweken aan een slepende ziekte. De actrice gooide recent nog hoge ogen met "Amour" van Michael Haneke, maar zal voor altijd vereenzelvigd worden met haar doorbraakrol in "Hiroshima, mon amour" van Alain Resnais.

Emmanuelle Riva is internationaal doorgebroken met haar hoofdrol in "Hiroshima, mon amour" (fragment onder), de film uit 1959 van de legendarische Franse cineast Alain Resnais. De film wordt gezien als het begin van de Nouvelle Vague en wordt genomineerd voor een Oscar (Beste Scenario) en een Gouden Palm op het filmfestival van Cannes. Riva zal voor altijd vereenzelvigd worden met die rol.

Na "Hiroshima, mon amour" zijn nochtans nog filmrollen gepasseerd. Zo speelt ze in 1961 in "Léon Morin, prêtre" en in "Therese Desqueyroux" in het jaar daarna. In de jaren 70 en 80 verdwijnt ze een beetje van het voorplan. Pas in de jaren 90 maakt ze een bescheiden comeback met onder meer "Bleu", het eerste deel van de Trois couleurs-trilogie van regisseur Krzysztof Kieślowski.

Uiteindelijk eist ze in de jaren 2000 opnieuw haar ereplaats op het witte doek op met haar hoofdrol in "Amour" (foto onder) van Michale Haneke. De film wint de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film en een Gouden Palm op het filmfestival in Cannes. Het levert haar persoonlijk de César op voor Beste Actrice.