Iran reageert furieus op Amerikaanse inreisverbod

Iran is niet van plan de beslissing van de Amerikaanse president Trump om voorlopig geen Iraniërs meer toe te laten in de VS over zijn kant te laten gaan. Het zal op zijn beurt geen Amerikanen meer toelaten in het land.

Iran staat op het lijstje van zeven landen uit het Midden-Oosten die de volgende drie maanden geen Amerikaanse visa meer zullen krijgen. Officieel gaat het om een maatregel tegen het terrorisme.

Het inreisverbod heeft meteen gevolgen en verschillende Iraniërs hebben hun reis naar de Verenigde Staten moeten afbreken omdat ze niet toegelaten werden op vliegtuigen richting VS.

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de Amerikaanse maatregel "een openlijke belediging van de moslimwereld en de Iraanse natie". Het zegt dat het "de gepaste diplomatieke, wettelijke en politieke maatregelen" tegen het inreisverbod zal nemen.

Iraanse Oscarkandidaat dreigt met boycot

De Iraanse regisseur en Oscarkandidaat Asghar Farhadi overweegt de Oscaruitreiking te boycotten als protest tegen het nieuwe Amerikaanse vluchtelingenbeleid. Hij zal een van de dagen zijn beslissing bekendmaken. Meldingen over een inreisverbod voor hem, zijn echter niet juist, omdat Farhadi door de nieuwe regelgeving niet getroffen is, aldus het nieuwsagentschap ISNA.

Farhadi's film "The Salesman" is dit jaar in de categorie beste buitenlandse film voor een Oscar genomineerd. In 2012 won Farhadi in dezelfde categorie al een Oscar voor zijn film "A separation". Zijn hoofdrolvertolkster Taraneh Alidoosti heeft haar boycot uit protest tegen het "discriminerende, racistische en daarom onaanvaardbare" Amerikaanse decreet al bevestigd.

Onduidelijk is of de mannelijke hoofdrolvertolker, Shahab Hosseini, wel naar Los Angeles gaat. Hij werd op het laatste filmfestival van Cannes voor de hoofdrol in "The Salesman" als beste acteur gelauwerd.