Malala: "Mijn hart breekt", Zuckerberg: "Maak me ernstig zorgen"

Facebookoprichter Mark Zuckerberg maakt zich ernstige zorgen over de beslissing van Amerikaans president Donald Trump om tijdelijk geen vluchtelingen meer binnen te laten. "De Verenigde Staten is een land van migranten en daar mogen we trots op zijn", zegt hij. Ook de jonge Pakistaanse activiste Malala Yousafzai is ongerust. "Mijn hart breekt", zegt ze. Ook investeerder Warren Buffet is grote voorstander van migratie.

"Ik ben bezorgd over de recente presidentiële decreten", zegt Mark Zuckerberg in een Facebookpost . "Mijn overgrootouders zijn uit Duitsland, Oostenrijk en Polen gekomen. De ouders van mijn vrouw Priscilla waren vluchtelingen uit China en Vietnam", zegt de Facebookoprichter. "De Verenigde Staten is een land van migranten en daar mogen we trots op zijn."

"Uiteraard moeten we ons land veilig houden, maar we doen dat het best door te focussen op de mensen die echt een veiligheidsrisico vormen. Niet door ongedocumenteerde migranten te viseren", benadrukt Zuckerberg. "We moeten onze deuren openhouden voor vluchtelingen en mensen in nood. Dat is nu eenmaal wie we zijn." Volgens Zuckerberg is het land groot geworden dankzij migranten en heeft de VS er alle baat bij ze toe te laten.

Zuckerberg krijgt bijval van de jonge Pakistaanse activiste Malala Yousafzai. "Mijn hart breekt als ik zie hoe president Trump de deur dicht doet voor kinderen, moeders en vaders die vluchten van oorlog en geweld", schrijft ze in een brief op Facebook. "Mijn hart breekt om te zien hoe de Verenigde Staten haar trotse geschiedenis als migrantenland de rug toekeert. Die mensen hebben met hard werk en in ruil voor een kans op een beter leven de VS groot gemaakt."

"In deze tijd van onzekerheid en onrust, vraag ik president Trump om zijn rug niet te keren naar de kinderen en families die zich niet kunnen verdedigen", benadrukt ze.

Buffet: "We plukken de vruchten van migratie"

Zakenman en investeerder Warren Buffet heeft gisteren op een panelgesprek op de Columbia University in New York nog eens onderlijnd dat hij pro-migratie is. "Dit land is gebouwd op migratie en gezegend door migratie", zegt hij. "Mensen die hun thuisland verlaten hebben en naar hier zijn gekomen, hebben hier hun potentieel ten volle kunnen ontwikkelen en wij plukken daar nog elke dag de vruchten van."

"Zonder twee Joodse migranten die in 1939 wellicht de belangrijkste brief uit de Amerikaanse geschiedenis hebben geschreven, zaten we hier wellicht niet", zegt hij voorts. De investeerder verwijst naar de brief (onderaan) die wetenschappers Albert Einstein en Leo Szilard in 1939 naar toenmalig president Roosevelt hebben gestuurd waarin ze hun vrees uitdrukten dat nazi-Duitsland aan een kernwapen aan het werken was.

De brief heeft geleid tot de start van het Manhattanproject en dus de ontwikkeling van de Amerikaanse atoombommen. Die hebben uiteindelijk mee het einde van de Tweede Wereldoorlog mee bepaald en hebben daarna tijdens de Koude Oorlog geleid tot een wapenwedloop tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie.