Multinationals halen miljarden weg uit België: "Toestand is dramatisch"

Multinationals halen miljarden euro's weg uit ons land. Dat schrijft De Tijd op basis van eigen onderzoek. Jarenlang zagen de grote bedrijven ons land als een belastingparadijs, maar de notionele intrestaftrek kan hen blijkbaar steeds minder bekoren.
BELGA/MAETERLINCK

De 25 grootste Belgische financieringscentra van multinationals - zoals ArcelorMittal, BP, IKEA en Philips - hadden hier in 2011 samen een vermogen van bijna 336 miljard euro. Vandaag is dat volgens De Tijd weggezakt naar amper 192 miljard euro. Op vijf jaar tijd heeft deze groep van multinationals dus 144 miljard euro weggehaald uit België.

De Franse zuivelgroep Danone en het Amerikaanse Hewlett-Packard, een van de grootste technologiebedrijven ter wereld, hebben hun Belgische financieringsvennootschappen het voorbije jaar zelfs volledig stopgezet. Bij Danone vertrok 6 miljard euro terug naar Frankrijk, terwijl Hewlett-Packard hier vijf jaar geleden nog 36 miljard euro in een coördinatiecentrum had geparkeerd.

"De toestand is dramatisch, want België verliest al zijn troeven bij multinationals", zegt hoogleraar fiscaal recht aan de KU Leuven Axel Haelterman aan de krant. Hij voorspelt "fundamentele problemen met de tewerkstelling bij multinationals in ons land als we niet snel ingrijpen". Volgens hem bereiden de multinationals zich al voor op een afschaffing van de notionele intrestaftrek in ons land. Om een andere fiscale troef klaar te hebben, pleit Haelterman voor de verlaging van de vennootschapsbelasting in ons land naar 23 procent of lager.