Reizigers in problemen op luchthavens na decreet Trump

De beslissing van president Trump om de grenzen te sluiten voor de inwoners uit zeven landen uit het Midden-Oosten, is meteen wereldwijd voelbaar op luchthavens. Reizigers uit die landen die op het ogenblik dat Trump zijn handtekening zette in de lucht hingen, zitten vast op de luchthaven omdat ze de Verenigde Staten niet binnen mogen.

Inwoners van Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan en Somalië kunnen tot eind mei geen visum voor de Verenigde Staten krijgen. Voor Syriërs is er zelfs geen termijn op het verbod gezet. Ook de zogenoemde houders van een Green Card, een permanente verblijfsvergunning, mogen de Verenigde Staten de komende maanden niet in. Dat leidde gisterenavond al tot problemen op de Amerikaanse luchthavens. Meerdere reizigers zitten vast omdat ze de Verenigde Staten niet binnen mogen.

Het is voorlopig onduidelijk hoeveel mensen in de Verenigde Staten vastgehouden werden na de executive order. Toen een van de advocaten van twee Iraakse mannen vroeg wie hij moest aanspreken, luidde het korte antwoord: "De president". "Bel meneer Trump". Een van hen is een Irakees die tien jaar voor de Verenigde Staten gewerkt heeft. 

Wereldwijde problemen

In de luchthaven van Caïro, in Egypte, zijn vijf Irakezen en een reiziger uit Jemen tegengehouden. Ze wilden op een rechtstreekse vlucht van Egyptair stappen om naar New York af te reizen, maar werden tegengehouden. Ondanks een geldig visum, zijn ze teruggevlogen zijn naar hun land van herkomst. Ook KLM heeft  zeven passagiers die een visum hadden, geweigerd.

Verschillende buitenlandse luchtvaartmaatschappijen weigeren inmiddels ook Iraniërs met een geldig Amerikaans visum aan boord te laten stappen van toestellen met bestemming de VS. Twee reisagentschappen in Teheran bevestigden dat ze instructies hebben gekregen van de luchtvaartmaatschappijen Emirates, Turkish Airlines en Etihad Airways, om geen tickets meer te verkopen aan Iraniërs met een Amerikaans visum, omdat ze hen weigeren aan boord te nemen.

Brussels Airlines

Bij Brussels Airlines zijn er voorlopig geen problemen. "Het probleem stelt zich voorlopig niet, omdat wij vandaag en morgen op onze vluchten geen passagiers hebben met de nationaliteit van de betrokken landen", zegt woordvoerder Geert Sciot. "Mensen uit die landen reizen sowieso ook weinig via Brussel." Ook bij Brussels Airport luidt het dat niemand voorlopig de toegang tot de VS is geweigerd.

"Wij gaan de situatie wel nauwgezet opvolgen", zegt Sciot. "En mocht iemand uit de betrokken landen via Brussels Airlines naar de VS willen vliegen, zullen wij extra contact opnemen met de Amerikaanse autoriteiten." Luchtvaartmaatschappijen die toch geweigerde personen aan boord laten gaan, riskeren geldboetes of een verbod om het Amerikaanse luchtruim te betreden.

Ook Brussels Airport blijft waakzaam, al vreest woordvoerster Florence Muls dat de situatie er zondag misschien anders uitziet. Dan staan er zes rechtstreekse vluchten naar de VS op het programma.