Rembert De Smet, de zanger van 2 Belgen, is overleden

De Gentse zanger en muzikant Rembert De Smet is overleden aan de gevolgen van kanker. Dat is bevestigd aan VRT Nieuws. De Smet is vooral bekend van zijn tijd bij 2 Belgen en van hits als "Lena" en "Operation coup de poing". Hij is 62 jaar oud geworden.

Rembert De Smet breekt in de jaren 80 samen met Herman Celis door met de groep 2 Belgen. Hij scoort de new wavehit "Lena" wat veruit zijn grootste hit zal worden. Het nummer wordt tot op vandaag nog steeds gesmaakt, het stond eind december nog op nummer 184 in de "1.000 klassiekers" van Radio 2.

De band 2 Belgen scoort ook met cover "Operation coup de poing". Begin jaren 90 gaat de band uit elkaar. Later maakt De Smet eigenzinnige wereldmuziek met Esta Loco. 

Samen met Wim Claeys wordt hij een van de bezielers van de Walter De Buck-band, een herdenkingsband voor de overleden Gentse volkszanger. De Smet speelde ook muziek op de begrafenis van De Buck.

Het overlijden van Rembert De Smet komt onverwacht. De 62-jarige muzikant kreeg nog maar enkele weken geleden te horen dat hij aan kanker leed. Hij is overleden aan de gevolgen van de ziekte.

"Muziek is alles"

Enkele jaren geleden had Wouter Mattelin van Radio 1 een interview met Rembert De Smet. "Ik vind muziek alles. Muziek dat is voor mij in Italië rondlopen en ineens "O'sole mio" horen."

"Muziek is ook geluiden horen in de natuur of in Afrika rondlopen en uren wandelen om bij een geluidsbron te komen", aldus De Smet.

"Een van de meest originele artiesten"

Belpopkenner Gust De Coster omschrijft Rembert De Smet als een van de origineelste artiesten die hij gekend heeft. "Terwijl Arno met TC Matic in de jaren tachtig en later dEUS het meest belangrijk waren voor de uitstraling van Belpop in het buitenland, is Rembert de drijvende kracht geweest achter een van de meest originele bands die ons land kende", aldus De Coster.

"Zijn tweede versie van "Lena" was samen met "Oh la la la" van TC Matic de eerste Belgische floorfiller in de jaren tachtig. Hij heeft de kracht van dansmuziek ontdekt om een hit te lanceren, niet alleen via de pers of de radio."

Om die redenen omschrijft De Coster De Smet als een van de grondleggers van de new beat, "een van de meest vernieuwende genres ontstaan in België en vooral bestemd voor de dansvloer".