Trump bant inwoners uit 7 landen van het Midden-Oosten

De Amerikaanse president Donald Trump bant inwoners uit 7 landen van het Midden-Oosten. Tot mei kunnen inwoners van Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan en Somalië geen visum meer krijgen. Wie uit Syrië komt, is zelfs voor "onbepaalde tijd" niet meer welkom.
AFP or licensors

De komende vier maanden mogen er geen nieuwe vluchtelingen de Verenigde Staten meer in. President Trump heeft daarvoor een presidentieel decreet getekend. "Ik wil nieuwe controlemechanismen inbouwen om te voorkomen dat moslimterroristen de Verenigde Staten binnen kunnen", zegt hij daarover. Ook na die vier maanden zullen vluchtelingen uit Syrië niet welkom zijn. Zij worden voor "onbepaalde tijd" gebannen.

Daarnaast worden er de komende 3 maanden geen visums meer uitgereikt aan mensen die uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan en Somalië komen. In heel 2017 mogen er volgens de Amerikaanse president maar 50.000 vluchtelingen meer binnen. Christelijke vluchtelingen zouden in de toekomst bovendien voorrang krijgen. Net zoals mensen die in hun oorsprongsland tot een minderheid behoren.

Initieel was er ook sprake van om zogenoemde "safe zones" op te richten in Syrië, maar dat idee is gesneuveld in het uiteindelijke decreet. De Amerikaanse president wil daarnaast het visumprogramma's grondig herbekijken.

"Religie wordt belangrijk criterium"

Amerikaspecialist Bart Kerremans (KU Leuven) ziet in het presidentiële decreet zaken die diplomatieke gevolgen kunnen hebben. "Mensen die behoren tot een religieuze minderheid zullen voorrang krijgen, dat zal in het Midden-Oosten worden geïnterpreteerd als een maatregel tegen de islam", zegt hij in "Bonus". "Het geeft het signaal dat religie een belangrijk criterium wordt om te worden toegelaten tot de Verenigde Staten."

Kerremans vermoedt ook dat het lijstje met landen dat nu wordt geviseerd niet zonder diplomatieke overwegingen tot stand is gekomen. "Het gaat om een aantal problematische landen die aanzien worden als terrorismesponsors", zegt hij. Opvallend: Egypte, Saudi-Arabië, Pakistan worden niet opgenomen in dat lijstje, hoewel zij op het gebied van terreur ook een kwalijke reputatie hebben. "De relaties met die landen zijn voor de VS te belangrijk."