Trump herdenkt de Holocaust, zonder Joden te vermelden

De Joodse gemeenschap in de Verenigde Staten vindt het opmerkelijk dat Donald Trump in zijn statement naar aanleiding van de herdenking van de Holocaust geen enkele keer wordt verwezen naar het Joodse volk. Dat hij bovendien op dezelfde dag vluchtelingen bant, schiet bij veel overlevenden van de concentratiekampen in het verkeerde keelgat.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Het is met een zwaar hart en een somber gevoel dat we de slachtoffers, overlevers en helden van de Holocaust herinneren en eren", meldt het Witte Huis in een statement. "Het is onmogelijk om de horror en de verdorvenheid van de nazi-terreur volledig te doorgronden." Het statement van de Amerikaanse president gaat nog twee paragrafen door, maar vermeldt nergens specifiek dat de nazi's de Joden viseerden.

"Het statement van het Witte Huis vergeet dat het niet gewoon om "onschuldige mensen" gaat, maar dat er 6 miljoen Joden zijn vernietigd door de nazi's", meldt Jonathan Greenblatt van de burgerrechtenorganisatie ADL die vooral focust op antisemitisme. "Het is onbegrijpelijk en verontrustend dat er geen vermelding van Joden wordt gemaakt. Republikeinse en Democratische presidenten in het verleden hebben dat wel steeds gedaan."

Het schiet veel overlevers van de Holocaust bovendien in het verkeerde keelgat dat Trump op de herdenkingsdag voor de Holocaust een presidentieel decreet heeft ondertekend dat tijdelijk vluchtelingen uit de Verenigde Staten bant. Het doet veel overlevers denken aan het Amerikaanse beleid tijdens de jaren 30 toen veel uit Duitsland vluchtende Joden door de VS zijn teruggestuurd en uiteindelijk zijn omgekomen in de vernietigingskampen van de nazi's.