Van Rossem vraagt euthanasie aan: "Mijn leven is voltooid"

Jean-Pierre Van Rossem (72) wil voor het einde van het jaar voor euthanasie kiezen. Dat vertelt hij in een interview op YouTube, dat Het Nieuwsblad opgepikt heeft. "Ik ben fysiek opgeleefd en wil zelf beslissen wanneer ik uit het leven stap."

"Ik heb een bewogen leven gehad, maar ik beschouw het als voltooid. Al wat nu nog komt, interesseert me niet meer", vertelt Van Rossem aan YouTuber Bert De Clercq.

Iedereen zou volgens hem het recht moeten hebben om uit het leven te stappen. Zelf voelt hij dat hij aftakelt en dat de scherpte weg is. "Ik ben fysisch opgeleefd en wil zelf beslissen wanneer ik uit het leven stap. Ik zou graag voor het einde van het jaar kunnen zeggen: "Nu is het genoeg geweest"."

Zijn laatste woorden zou Van Rossem willen richten tot zijn twee zonen: "Ik hoop dat ze het zullen begrijpen. Op een bepaald moment is het ook op. Je blijft toch ook niet rijden met een oude auto die uiteen rammelt van de roest?"

In 2015 dienden 2.022 mensen een euthanasieaanvraag in. In de meeste gevallen ligt een ongeneeslijke kanker aan de basis van de beslissing.