VN aan Donald Trump: "Zet lange traditie van opname vluchtelingen voort"

De Verenigde Naties roepen Amerikaans president Donald Trump op om "de lange traditie van opname van vluchtelingen in de Verenigde Staten voort te zetten". Amerika mag ook geen onderscheid maken tussen ras, nationaliteit of religie, klinkt het.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Trump gooide gisteren behoorlijk het stuur om inzake de immigratie en opvang van vluchtelingen. De nieuwe aanpak viseert bepaalde moslimlanden om te verhinderen dat "radicale islamitische terroristen" het land binnenkomen.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (HCR) herinneren er in een gezamenlijke verklaring aan dat het Amerikaanse hervestigingsprogramma "een van de oudste van de wereld is. De plaatsen die elk land aanbiedt, zijn van levensbelang. De organisaties hopen dat de VS hun belangrijke leidersrol zullen blijven spelen en hun lange traditie voortzetten van bescherming van zij die conflicten en vervolging ontvluchten".

De twee agentschappen wijzen ook op een basisprincipe. "We zijn er diep van overtuigd dat de vluchtelingen een billijke behandeling en de kans op hervestiging moeten krijgen, ongeacht hun religie, nationaliteit of ras."

Ongerust

De beslissingen van Trump verontrusten bovendien Frankrijk en Duitsland, zo zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault na een gesprek met zijn Duitse ambtgenoot Sigmar Gabriel. "De opvang van mensen die vluchten voor oorlog maakt deel uit van onze taken."

De Tsjechische president Milos Zeman juicht de Amerikaanse aanpak toe. Trump "beschermt zijn land, hij is bekommerd om de veiligheid van zijn burgers. Precies wat de Europese elites niet doen", twitterde de woordvoerder van de president.