"Europese Unie speelt rol op vlak van buitenlands beleid te weinig"

"De Europese Unie moet haar rol als wereldspeler op het vlak van buitenlands beleid beter spelen, dat doet ze nu te weinig." Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois gezegd (N-VA) in "De zevende dag", als reactie op de recente beslissingen van de Amerikaanse president Donald Trump.

Bourgeois bleef erg voorzichtig in zijn reactie op de beslissingen van Trump. "We moeten dit goed bestuderen", zei hij. "Ik heb het zelf nog niet gelezen en ik ben bang om voort te gaan op wat ik in de media hoor."

"Er zijn drie dingen: een moratorium voor vluchtelingen uit 7 landen, een verstrenging van de visacontrole waar België ook mee te maken zal krijgen, en een onmiddellijk inreisverbod voor mensen die al een visum of een green card hebben. Die derde maatregel lijkt me op willekeur te duiden, je hebt afspraken gemaakt met die mensen, ze mogen het land binnen en hen dan plots tegenhouden en controleren, dat lijkt me zeer arbitrair en dat gaat in tegen mijn rechtsgevoel." 

"Wat de vluchtelingen betreft, heb ik begrepen dat het om een moratorium van 90 dagen gaat waarin Trump de zaken gaat herbekijken", zegt Bourgeois. "Ik vind persoonlijk dat de Conventie van Genève alleen maar succes kan hebben als alle landen die respecteren. Er zijn nog landen, niet alleen Turmp, die focussen op christelijke vluchtelingen." 

Bourgeois ziet een veel grotere rol weggelegd voor de Europese Unie. "De Europese Unie is een wereldspeler op het vlak van buitenlands beleid en wereldhandel. Ik vind dat de Unie te weinig doet, bijvoorbeeld in het Israëlisch-Palestijnse conflict en in Syrië. Het bnp van Europa is vele keren groter dan dat van Rusland, maar we spelen niet mee. Alle landen apart zijn niet sterk genoeg. De EU moet een factor zijn voor vrede en stabiliteit in de wereld."