Annemans scherp voor Dewinter: "Respecteer de voorzitter en houd op"

Gerolf Annemans roept zijn partijgenoot Filip Dewinter op om zijn provocerende gedrag tegenover Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken te staken. In een interview met "De zondag" hekelt Annemans zijn "methoden uit de jaren tachtig". Verder uit Annemans zich bijzonder hoopvol over de toekomst van zijn partij, in het kielzog van mogelijke verkiezingsoverwinningen voor Marine Le Pen en Geert Wilders.

Dewinter kreeg een symbolische sanctie, na zijn bezoek aan de Griekse neonazipartij Gouden Dageraad. "Filip heeft die sportief geïncasseerd, en ik heb van hem begrepen dat hij de zaken niet op de spits wil drijven. (...) De rel was meer een uitloper van wat hij in een interview deed: lichtjes provocerend de lijn-Van Grieken betwisten. Filip moet stilaan beseffen dat de methoden en documenten van de jaren tachtig geschiedenis zijn. Ik zou zeggen: Filip, houd ermee op. Van Grieken is nu voorzitter, je moet hem respecteren."

"We kunnen geschiedenis schrijven"

Over de toekomst van Vlaams Belang is Annemans bijzonder optimistisch. Als Europarlementslid maakt de Antwerpenaar deel uit van de fractie Europa van Naties en Vrijheid, waartoe ook het Front National van Marine Le Pen en de PVV van Geert Wilders behoren. Annemans noemt hen - naar analogie met de partijlijn - "grote voorbeelden".

"Ik voel de energie van eind jaren 80. We staan in het midden van het debat. Onze Europese fractie kan geschiedenis schrijven. (...) Wat Trump nu doet, deden wij 30 jaar geleden al: de ongebonden kiezer op de kaart zetten."

Annemans gelooft resoluut in de kansen van Le Pen en Wilders. "Als Le Pen president van Frankrijk wordt, is dat het einde van de Europese Unie. (...) In Nederland bestaat wel het gevaar dat alle partijen zullen samenspannen tegen Wilders."

"Bart De Wever, hef het cordon in Antwerpen op"

Wanneer het gaat over de politieke situatie in Antwerpen, heeft Annemans een duidelijke waarschuwing voor huidig burgemeester Bart De Wever. "Als hij op het Schoon Verdiep wil blijven, zal hij toch eens moeten nadenken. Hij heeft amper twee zetels op overschot. Zonder ons is het voor hem voorbij in 2018", aldus Annemans. "Hij heeft zijn Sarkozy-moment gehad, nu is het weer aan ons. Laat dat mijn oproep zijn: Bart, hef het cordon op en de rechterzijde zal eindelijk écht overwinnen in Vlaanderen."

Meest gelezen