Bannon krijgt zitje in Nationale Veiligheidsraad, de stafchef niet meer

De Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad wordt grondig herschikt. De stafchef en het hoofd van de inlichtingendiensten moeten plaats ruimen voor Trumps omstreden adviseur Steve Bannon die voortaan een vast zitje krijgt in het veiligheidsorgaan. De rest is enkel nog welkom "als hun specifieke expertise vereist is".

De Nationale Veiligheidsraad is het voornaamste orgaan dat de Amerikaanse president adviseert over nationale veiligheid en buitenlandse zaken. Trump heeft de raad grondig herschikt: de gezamenlijke stafchef van de strijdkrachten verliest zijn vaste zitje in de raad in het voordeel van Steve Bannon, de omstreden adviseur van de Amerikaanse president. Bannon is de man achter de extreemrechtse opiniesite Breitbart. Ook Reince Priebus, de stafchef van het Witte Huis, zou voor alle vergaderingen uitgenodigd worden.

De gezamenlijke stafchef van de strijdkrachten wordt niet volledig gebannen. Hij mag nog aanwezig zijn op bijeenkomsten van de Nationale Veiligheidsraad als zijn specifieke expertise nodig is. Hetzelfde geldt overigens voor de topman van de inlichtingendiensten, de Director of National Intelligence. Ook hij mag enkel nog aanwezig zijn als zijn expertise vereist is.

De herschikking is opmerkelijk, want normaal gesproken zitten in de raad geen personen om hun ideologische of partijpolitieke rol. Met de beslissing wordt de Nationale Veiligheidsraad verregaand gepolitiseerd. De rol van de stafchef van de strijdkrachten is op de rem staan als er al te ideologisch geïnspireerde besluitvorming dreigt rond veiligheid, oorlog en defensie. Dat laatste wordt moeilijk als hij er niet altijd bij mag zijn.