Burgemeester van Kuurne spot met Trump: "We bouwen muur rond onze gemeente"

Francis Benoit (CD&V), de burgemeester van de West-Vlaamse gemeente Kuurne, drijft op zijn Facebookpagina de spot met Amerikaans president Donald Trump. "We bouwen een muur rond Kuurne", schrijft hij onder meer. "Onze buren Harelbeke, Lendelede en Kortrijk gaan ervoor betalen."

De burgemeester van Kuurne heeft een opvallende post op Facebook geplaatst. In een filmpje is te zien hoe hij iets ondertekent en dat dan aan de camera toont. In het bijhorend tekstje is te lezen dat hij net een paar "wetten" heeft ondertekend. "Wie Trump heet wordt Kuurne uitgezet en is niet welkom", vangt hij aan. "We bouwen een muur rond Kuurne. Onze buren Harelbeke, Lendelede en Kortrijk betalen deze."

"Alle niet-Kuurnenaren worden gevraagd het grondgebied te verlaten", schrijft hij voorts. "Wie niet in Kuurne is geboren, komt er niet meer in." Met deze derde "wet" komt hij echter zelf in de problemen. "Ik mag erdoor zelf mijn gemeente niet meer binnen", schrijft hij. "Gelukkig worden wetten in Kuurne aan de gemeenteraad voorgelegd en kan ik niet alles alleen beslissen..."

Met zijn filmpje wil de burgemeester van Kuurne duidelijk uithalen naar de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump en de hele reeks -soms omstreden- presidentiële besluiten die hij afgelopen week heeft ondertekend.

Nog geen reactie van buurgemeenten

"Het is vanuit cynisme en met humor dat ik vanmiddag dat filmpje heb opgenomen", zegt Benoit in een reactie aan onze redactie. "De laatste week worden we overspoeld door beelden van de Amerikaanse president die decreten ondertekent en die dan aan het volk toont met vaak heel harde beslissingen in. Ik merk dat vooral de hardheid van sommige beslissingen leeft."

Hij heeft voorlopig nog geen reactie gekregen van de buurgemeenten die volgens zijn satirisch filmpje zouden moeten betalen voor de muur rond zijn gemeente. "Ze kennen mijn vorm van humor intussen wel", zegt hij daarover.