De royals deze week: wat het nieuws niet haalde

Voortaan brengen we elke zondag een overzicht van wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Deense kroonprins Frederik snijdt oesters voor zijn IJslandse hoge gasten, de Belgische prinses Esmeralda heeft het blijkbaar niet zo begrepen op president Donald Trump en de Britse prins Harry bezoekt 22 jaar na zijn moeder hetzelfde opvangtehuis voor daklozen. De Nederlandse koningin Máxima was dan weer op en top Belgisch op de Onderwijsbeurs in Utrecht.

Denemarken: IJsland op bezoek

Het Deense koningshuis heeft IJsland op staatsbezoek ontvangen. De voltallige familie van koningin Margrethe werd opgetrommeld om van gedachten te wisselen met de IJslandse president Gudni Jóhannesson, zijn echtgenote Eliza Reid en hun gevolg. Jóhannesson is sinds augustus de nieuwe IJslandse president. Verwacht wordt dat hij binnenkort ook langs zijn "buren" Zweden, Noorwegen en Finland zal passeren.

Het staatsbezoek leverde alvast enkele leuke beelden op. Zo namen kroonprins Frederik en prinses Mary het paar mee naar de Hotelschool van Kopenhagen, waar Frederik spontaan de handen uit de mouwen stak en oesters opende. De president nam donderdag afscheid, maar niet zonder zijn handtekening op een stukje glas achter te laten. Dat glas zal later een plaats krijgen in paleis Fredensborg. Een Deense traditie die al 140 jaar standhoudt.

Prins Frederik kreeg de oesters vlotjes open. Geen leek, volgens de Deense pers.

Sisse Stroyer Photo

De pracht en praal van een staatsbanket.

De traditie van het ondertekenen van glas.

België: prinses Esmeralda (wellicht zonder roze pussyhat)

Vorig weekend liepen wereldwijd honderdduizenden vrouwen in marsen tegen de agenda en retoriek van Amerikaans president Donald Trump. Een van de vrouwen die betoogde, was de Belgische prinses Esmeralda (de tante van koning Filip en halfzus van koning Albert) in Londen. Ze woont er en is een ware activiste die het opneemt voor onze planeet, het klimaat en gelijkheid. (zie haar tweets hieronder).

Groot-Brittannië: prins Harry jogt, Kate Middleton en Bafta's

De sportiefste royal van de week was prins Harry. Hij maakte tijd vrij voor daklozen van The Depaul Group en liep met hen een rondje van 2 kilometer. The Depaul Group is een organisatie die zich inzet voor kwetsbare jonge mensen zonder een (t)huis. De jongeren houden loopsessies om een doel te hebben en zelfvertrouwen te kweken. Harry poseerde net als zijn moeder -prinses Diana- 22 jaar geleden op de trappen van het opvangtehuis in Londen (zie tweet). Een iconisch beeld.

Drummen op de rode loper

De hertog van Cambridge, prins William, heeft een uitnodiging gekregen voor de uitreiking van de Bafta's, de Britse variant van de Oscars. Hij gaat in op die uitnodiging en wordt vergezeld door zijn vrouw Kate Middleton en dat is... op zijn minst voer voor discussie in de Britse bladen.

William is de voorzitter van de British Academy of Film and Television Arts, maar het is van 2014 geleden dat hij op de rode loper stond. Toen stal hij de show en had hij een onderonsje met Helen Mirren. Nu komt hij -eindelijk, zeggen critici- terug op 12 februari mét Kate. Nu is de vrees dat zij met álle aandacht gaat lopen, terwijl het net de actrices zijn die dat verdienen. Wordt vervolgd.

PA Wire/Press Association Images

William overhandigde Helen Mirren de Bafta Fellowship in 2014.

Nederland: koningin Máxima slaat beurs op gang

De Nederlandse koningin Máxima heeft de Nationale Onderwijstentoonstelling, de grootste onderwijsvakbeurs van de Benelux, geopend. Ze deed dat door op een gong te slaan. Daarna bezocht ze de stands van "Méér Muziek in de Klas" en "Wijzer in Geldzaken". Máxima heeft een bijzondere interesse in financiën: ze studeerde economie aan de katholieke universiteit van Argentinië en is tevens speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de VN voor inclusieve financiering. In mensentaal betekent dat laatste: mensen in arme landen toegang verschaffen tot basisdiensten zoals betalen en sparen.

Wat misschien nog net dat tikkeltje meer opviel dan de opening met de gong, waren de kleren van Máxima. Die lokten heel wat (positieve) reacties uit op sociale media. De koningin droeg deze keer geen strakke jurk, maar een camelkleurige mantel (Natan) met dito -fedora- hoed en een rok tot over de kuit. De hoed is trouwens van de Belgische ontwerpster Fabienne Delvigne, meldt modekenner Josine Droogendijk.