Groen: "Politici moeten Trumps discriminatie duidelijk afwijzen"

De partij Groen is bijzonder boos over de beslissing van president Trump om islamitische vluchtelingen uit zeven landen de toegang tot de VS te ontzeggen. De groene parlementsleden roepen alle partijen en regeringsleiders in ons land op om "deze xenofobe en discriminerende maatregel" scherp te veroordelen. "Zo'n duidelijke reactie mag niet op zich laten wachten", zo vindt Groen.

Voorzitter Meyrem Almaci toonde zich in "De zevende dag" bijzonder boos over Trumps maatregel. "Verschillende mensen werden nu op basis van etniciteit en afkomst de vrije toegang tot de VS ontzegd, zelfs al hebben ze een visum. De Verenigde Staten zijn bij uitstek een natie van immigranten, van diversiteit, van pluralisme. Dit is in strijd met de mensenrechten, uitgerekend in het "land of the free"."

"Mensen afwijzen omdat ze er anders uitzien, een andere taal spreken of anders bidden, is onaanvaardbaar", zegt Almaci fel. "Dit druist in tegen waar ons land voor staat. Dergelijke groteske maatregel moeten we snel en collectief veroordelen."

Het stoort Almaci dat zo'n afwijzende reactie vanuit de hele politieke wereld op zich laat wachten. "Dit is gênant en onbegrijpelijk. Pure discriminatie moet in de scherpst mogelijke bewoordingen worden weggeduwd, door onze minister-president en premier", zegt ze daarover, een dag na de aankondiging van Trumps maatregel.

"Ons land is gestoeld op democratische waarden. Als mensen zo principieel worden afgewezen, dan treed je de democratie met de voeten. Op dat moment moet je opstaan voor je waarden, en mensen die hier nog tegen protesteren in de VS ondersteunen", besluit ze.

Michel reageert dan toch

Almaci's woorden waren nog niet koud of premier Michel kwam zondagmiddag toch met een formele reactie. "België is het oneens met dit inreisverbod en zal via diplomatieke weg meer uitleg vragen", klinkt het.