Nieuwe migratieregels VS gelden ook voor piloten: "Grote chaos dreigt"

De nieuwe migratieregels in de Verenigde Staten gelden ook voor het cabinepersoneel. Dat zegt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. "Er dreigt een grote chaos omdat de vluchtplannen in de war worden gestuurd", zegt specialist Luk De Wilde.
Xinhua/Photoshot. All rights reserved.

De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump besliste afgelopen vrijdag dat inwoners uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan, Somalië en Syrië voorlopig niet meer in de Verenigde Staten binnen mogen. De maatregel geldt niet enkel voor passagiers, maar ook voor het luchtvaartpersoneel, zo blijkt uit een mail die IATA naar zijn leden heeft gestuurd. 

De gevolgen zullen echter niet enkel voelbaar zijn voor de luchtvaartmaatschappijen uit de zeven bewuste landen. "Heel wat andere maatschappijen hebben ook moslims onder het cabinepersoneel of bij de piloten", zegt luchtvaartexpert Luk De Wilde. "Wanneer zij de Verenigde Staten niet binnen kunnen, dreigt er een grote chaos. De vluchtplannen worden dan volledig in de war gestuurd."

Bovendien riskeren luchtvaartmaatschappijen monsterboetes als ze toch passagiers in de Verenigde Staten afzetten die voorlopig niet worden toegelaten. "Die kosten kunnen erg hoog oplopen."

Los van de eventuele roosterproblemen, hebben de nieuwe regels van Trump volgens de IATA nog andere gevolgen voor de maatschappijen, vooral financieel. om een voorbeeld te geven: in 2015 hebben zo'n 35.000 reizigers uit Irak de Verenigde Staten bezocht. Sommige maatschappijen zullen de komende maanden dus minder inkomsten hebben. 

Meest gelezen