Prinsen William en Harry willen herdenkingsstandbeeld voor hun moeder

De Britse prinsen William en Harry ijveren voor een officieel herdenkingsstandbeeld voor hun overleden moeder, Lady Di. Dat hebben ze bekendgemaakt via Twitter. Het zal dit jaar exact 20 jaar geleden zijn dat de Britse prinses omkwam bij een auto-ongeval in Parijs. Voor William en Harry is dat het uitgelezen moment "om haar positieve invloed en nalatenschap te eren".
1987 AP

Kensington Palace postte zaterdagavond een hele reeks tweets met foto's van Lady Di, vaak te zien op humanitaire missie.

"Er is twintig jaar verstreken sinds de dood van onze moeder. Nu is de tijd gekomen om haar positieve impact op het Verenigd Koninkrijk en de hele wereld in de bloemetjes te zetten, met een permanent herdenkingsstandbeeld. Onze moeder heeft zo veel mensen beroerd. We hopen dat een standbeeld aan Kensington Palace bezoekers even laat stilstaan bij haar leven en nagedachtenis", aldus de mededeling van de prinsen.

Wat-waar-wanneer

Als er een nieuw standbeeld ter nagedachtenis van Diana komt, dan wordt dat het vierde monument ter ere van de Britse prinses. Er is al een fontein in Hyde Park aan haar gewijd, maar nog geen herdenkingsmonument naar haar evenbeeld. Over de bouw van de fontein was destijds veel te doen, omdat de link met de persoonlijkheid van Diana onvoldoende zichtbaar en duidelijk zou zijn voor bezoekers.

Het standbeeld van Diana zou er komen in het publieke deel van Kensington Palace, waar de Britse prinses zelf gewoond heeft tot aan haar dood. Intussen heeft prins Harry er zijn intrek genomen, en ook prins William en zijn gezin zouden er binnenkort naar verhuizen.

Het Britse hof moet nog een beeldhouwer aanduiden die het werk mag ontwerpen. Dat gebeurt door een commissie met zes leden, waarin onder meer Diana's zus, Lady Sarah McCorquodale, inspraak krijgt. Hoe het beeld er zou uitzien en wanneer het klaar zou zijn, is niet geweten.

"Stempel drukken op haar nalatenschap"

Volgens Kate Williams, geschiedkundige met kennis van het Britse koningshuis, willen de Britse prinsen hun stempel drukken op de herinnering aan hun moeder. "Ze willen de persoonlijkheid van Diana duidelijk in de verf zetten als patroonheilige van de liefdadigheid", zegt Williams aan BBC. "De prinses heeft daar haar levenswerk van gemaakt. Ze heeft er vooral voor gezorgd dat onbekendere goede doelen die in de schaduw werken, wat meer welverdiende aandacht kregen."

Lady Di overleed op 31 augustus 1997 bij een auto-ongeval in Parijs. Prins William was op dat moment 15, zijn broer Harry 12. "De prinsen waren te jong op dat moment om echt deel uit te maken van de herdenkingsplechtigheden. Daarom willen ze nu een meer permanente en persoonlijke herinnering aan hun moeder", zegt Camilla Tominey van de Sunday Express daarover.

En wat vindt de Queen daarvan?

In een korte reactie laat de Britse Queen Elizabeth weten dat ze haar kleinzonen "steunt" bij de herdenking van hun moeder, de betreurde prinses. Ter vergelijking: haar moeder, "The Queen Mum", kreeg "al" zeven jaar na haar overlijden een standbeeld.

De reeks tweets via het officiële account van de Britse prinsen