Vermist paneel van Magritte zal niet worden gerestaureerd

Het derde deel van Magrittes "La pose enchantée" dat vorige zomer werd ontdekt in Norfolk in het Verenigd Koninkrijk zal niet worden gerestaureerd. De Belgische schilder overschilderde het canvas in 1935 voor het werk "La condition humaine".
Magritte heeft "La pose enchantée" in 1927 geschilderd.

Vorige zomer ontdekten onderzoekers in het Norwich Castle Museum & Art Gallery een derde deel van "La pose enchantée" van René Magritte. Magritte schilderde het werk met twee naakte vrouwen in 1927. Van het schilderij was 80 jaar lang geen spoor te bespeuren, tot in 2013 ontdekt werd dat de kunstenaar het canvas had versneden om het te overschilderen.

Magritte had "La pose enchantée" geschilderd op een paneel van 114 op 162 cm groot. Om een nog onduidelijke reden besliste de Belgische surrealist om het doek in vier te delen en om elk van de vier panelen te overschilderen.

De curator van het Norwich Castle Museum & Art Gallery heeft nu bekendgemaakt dat het derde deel van het werk niet gerestaureerd kan worden. Het is onmogelijk het overschilderde werk te restaureren zonder het huidige werk te vernietigen. Magritte overschilderde het canvas met het werk "La condition humaine".

Van "La pose enchantée" bestond jarenlang enkel een foto. In 2013 ontdekten onderzoekers aan het MoMa in New York een eerste van vier delen van het werk onder het schilderij "Le portrait" van Magritte. Een tweede deel werd gevonden onder "Le modèle rouge" in het Moderna Museet in Stockholm in Zweden. Het vierde en laatste deel van het werk is nog niet opgedoken.