VS gaat door met strengere migratieregels ondanks rechterlijke beslissing

De Verenigde Staten zullen gewoon doorgaan met de strengere migratieregels. Dat zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken nadat een rechter de regels deels had opgeschort. De regering zal wel "voldoen aan de rechterlijke bevelen".
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De nieuwe Amerikaanse president ondertekende afgelopen vrijdag een omstreden decreet. Inwoners van Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan en Somalië kunnen tot eind mei geen visum meer krijgen voor de Verenigde Staten. Voor Syriërs is er zelfs geen termijn op het verbod gezet. Sindsdien werden op luchthavens in de Verenigde Staten al 109 mensen gearresteerd, ook al hadden ze nog een geldig visum. 

De maatregel lokt heel wat kritiek uit, onder meer van mensenrechtenorganisatie ACLU die naar de rechter trok. Concreet vroeg de organisatie een verbod op uitzetting voor de mensen uit de bewuste zeven landen. Het is Ann Donnelly, de federale rechter in Brooklyn, die het verzoek inwilligde voor heel het land.

Amper enkele minuten na die bewuste uitspraak vaardigde een rechter in de staat Virginia een gerechtelijk bevel uit. Dat verbiedt zeven dagen lang de uitwijzing van mensen met een green card die vastgehouden worden op de Dulles International Airport in Washington D.C., zo berichtte Washington Post.

Strengere regels blijven

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid zegt dat de strenge regels behouden blijven, maar dat het wel zal "voldoen aan de rechterlijke bevelen". Migranten die nog een visum hebben, zullen worden toegelaten. "Deze mensen zijn streng gescreend en zitten in een procedure voor toelating, conform onze immigratiewetgeving en de uitspraak van de rechter."

Intussen heeft president Trump ook de Nationale Veiligheidsraad herschikt. Zijn omstreden, radicaal-rechtse adviseur Steve Bannon zal voortaan alle zittingen bijwonen, maar de stafchef van de strijdkrachten niet meer. De Nationale Veiligheidsraad speelt een cruciale rol op het vlak van nationale veiligheid en buitenlands beleid.