Witte Huis sluit uitbreiding van inreisverbod niet uit

Het Witte Huis sluit een verdere uitbreiding van het inreisverbod niet uit. Dat heeft Reince Priebus, de stafchef van het Witte Huis, laten verstaan op CBS. Hij benadrukt wel dat het in eerste instantie bij de 7 eerder genoemde landen blijft. Trump zelf benadrukt dat sterke controles nodig zijn.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft per presidentieel decreet een voorlopige migratiestop vanuit bepaalde landen ingevoerd. Tot mei kunnen inwoners van Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan en Somalië geen visum meer krijgen. Wie uit Syrië komt, is zelfs voor "onbepaalde tijd" niet meer welkom. De maatregel krijgt heel wat kritiek en wordt omschreven als de moslimban die Trump tijdens zijn campagne had beloofd.

Reince Priebus, de stafchef van het Witte Huis, laat nu verstaan dat die landenlijst mogelijk nog wordt uitgebreid. "We hebben nu gefocust op de 7 landen die het meest geïdentificeerd worden met terreur", zegt Priebus op CBS. "Pakistan en andere landen hebben ook dergelijke problemen. Misschien moeten we het nog uitbreiden." Hij onderlijnt wel dat het in eerste instantie bij de 7 eerder genoemde landen blijft.

Priebus spreekt voorts tegen dat het om een moslimban zou gaan. "Het is geen moslimban", zegt hij waarna hij benadrukt dat niet alleen christenen, maar ook moslims die worden vervolgd de prioriteit zullen krijgen.

De Amerikaanse president heeft intussen opnieuw van zich laten horen op zijn favoriete sociaal medium. "Ons land NU (sic) heeft sterke grenzen en diepgravende controles van visumaanvragen nodig", twittert hij waarna hij onder meer het grenzenbeleid van de Europese Unie een veeg uit de pan geeft. "Kijk wat er gebeurt in Europa en -inderdaad- over de hele wereld. Het is een verschrikkelijk zootje."