Abrini, "man met het hoedje", in verdenking gesteld voor aanslagen Parijs

De Belgische terreurverdachte Mohamed Abrini is door het Franse gerecht officieel in verdenking gesteld voor de aanslagen in Parijs. Dat melden zijn advocaten. Abrini is vandaag voor één dag overgeleverd aan de Franse autoriteiten, in het kader van het onderzoek naar de terreuraanslagen van 13 november 2015 in Parijs.

De overlevering van de 32-jarige Abrini vindt vandaag plaats, zo bevestigt parketwoordvoerder Eric Van der Sijpt. Hij moet vanavond weer in België aankomen. Voor meer details verwijst Van der Sijpt door naar de Franse gerechtelijke diensten.

De advocaten van Abrini bevestigen dat hun cliënt intussen officieel in verdenking is gesteld in het Franse terreurdossier. Mogelijk wordt Abrini na vandaag nogmaals tijdelijk aan Frankrijk uitgeleverd, om er terecht te staan. "De onderzoeksrechter heeft hem geen vragen gesteld", zo staat in de mededeling van advocaten Emmanuel Pierrat en Stanislas Eskenazi.

Europees aanhoudingsbevel nog niet uitgevoerd

Het Franse gerecht had eind april al een Europees aanhoudingsbevel (EAB) uitgevaardigd, waarin het Abrini beschuldigde van deelname aan de activiteiten van een terreurgroep en mededaderschap aan 132 terroristische moorden.

De Brusselse raadkamer verklaarde dat EAB op 9 juni uitvoerbaar, maar Abrini's advocaat ging in beroep en vroeg dat zijn cliënt bij een eventuele veroordeling naar België zou kunnen terugkeren. Op 23 juni verklaarde ook de KI het EAB uitvoerbaar en weigerde die terugkeerclausule toe te passen, maar de verdediging van Abrini ging tegen die beslissing in cassatie en kreeg gehoor. Een tweede KI verklaarde op 20 juli het EAB wel uitvoerbaar, met terugkeerclausule.

Tot dusver werd het EAB evenwel niet uitgevoerd, onder meer omdat Abrini ook in België voorwerp is van twee aanhoudingsbevelen, één voor zijn rol in de aanslagen in Parijs en één voor zijn aandeel in de aanslagen van 22 maart in Zaventem en metrostation Maalbeek.

Meester Stanislas Eskenazi, advocaat van Abrini, hield er wel rekening mee dat zijn cliënt voor korte tijd aan Frankrijk zou worden overgeleverd om daar officieel in verdenking te worden gesteld, om vervolgens meteen naar België terug te keren.

Wie is Mohamed Abrini?

Mohamed Abrini werd op 8 april opgepakt in Anderlecht, een tweetal weken na de aanslagen van 22 maart in Brussel en Zaventem. Hij werd  al gezocht sinds de aanslagen in Parijs op 13 november 2015, onder meer omdat hij twee dagen voor de aanslagen samen met Salah Abdeslam werd gefilmd in een tankstation op de snelweg naar Parijs.

Abrini bekende dat hij de "man met het hoedje" is, die gefilmd werd op bewakingsbeelden van de luchthaven van Zaventem kort voor zijn twee mededaders zich opbliezen. De man liet in de vertrekhal zijn bagage achter, die achteraf de zwaarste lading explosieven bleek te bevatten.