Acteurs halen zwaar uit naar Trumps inreisverbod op SAG Awards

Emma Stone en Denzel Washington zijn in de prijzen gevallen op de Screen Actors Guild Awards (SAG). Dat zijn de prijzen van de belangrijkste acteursvereniging in Hollywood en ze zijn een goede graadmeter voor de Oscars. Maar belangrijker nog: de awards stonden gisteren helemaal in het teken van Trumps inreisverbod.

"Hidden figures" mocht verrassend de prijs voor beste film mee naar huis nemen. De film, die ook genomineerd werd voor de Oscars, haalde het van "Moonlight", ook een Oscar-kanshebber.

Beste acteur werd Denzel Washington voor zijn rol in "Fences", en ook medespeelster Viola Davis viel in de prijzen. Zij mocht het beeldje voor beste vrouwelijke bijrol in ontvangst nemen. Voor haar rol in "La La Land" viel Emma Stone, na de Golden Globes, opnieuw in de prijzen (beste actrice). Tenslotte werd ook Mahershala Ali voor zijn vertolking in "Moonlight" met een beeldje beloond (beste mannelijke bijrol).

De awards zijn opgedeeld in prijzen voor televisie en film. "Orange is the new black" mocht voor het derde jaar op rij de prijs voor beste komische tv-serie op zijn naam schrijven. "Stranger things" werd dan weer verkozen tot beste dramaserie boven onder meer "The crown", "Downton Abbey" en "Game of thrones".

"The crown" mocht wel de prijs voor beste mannelijke én vrouwelijk acteur in een dramaserie in ontvangst nemen. De beeldjes waren respectievelijk voor John Lithgow en Claire Foy.

Een volledige lijst met alle winnaars en genomineerden vindt u hier.

Trumps inreisverbod staat centraal

Hollywood is het duidelijk niet eens met het inreisverbod van president Trump voor de inwoners van zeven landen uit het Midden-Oosten. Winnaar na winnaar uitte zijn ongenoegen over het decreet. 

Ashton Kutcher, die de avond mocht openen, verwelkomde de kijkers en "iedereen in de luchthavens die thuishoort in mijn Amerika. Jullie zijn een deel van het weefsel van wie we zijn. We houden van jullie en heten jullie welkom." Kutcher zette meteen de toon voor de rest van de avond. De winnaar van de beste vrouwelijke rol in een komische serie, Julia Louis-Dreyfus benadrukte dat haar vader het nazi-bezette Frankrijk ontvluchtte. "Deze ban op immigranten is een schandvlek en het is on-Amerikaans."

Mahershala Ali hield op zijn beurt een ontroerende speech over de religieuze verschillen met zijn moeder, toen hij zich 17 jaar geleden bekeerde tot de Islam. Hij vertelt dat er twee manieren zijn om naar kleingheden, de details die iedereen verschillend maakt, te kijken. "Mijn moeder sprong niet in de lucht toen ik haar belde om te zeggen dat ik bekeerd was 17 jaar geleden. Maar we konden de zaken aan de kant zetten en ik ben in staat om haar te zien, en omgekeerd. We houden van elkaar, de liefde is gegroeid en het is een kleinigheid, het is niet belangrijk."

Denzel Washington riep op tot een meer empathische samenleving en ook Emma Stone en Sarah Paulson verwezen naar Trumps beslissing. Acteurskoppel Simon Helberg en Jocelyn Towne gingen nog een stapje verder en droegen hun protest mee op de rode loper (foto boven).