Belgische gezondheidszorg op drie na beste van Europa

De Belgische gezondheidszorg is de op drie na beste van Europa. Dat blijkt uit de Europese Gezondheidsindex die Health Consumer Powerhouse (HCP) al sinds 2005 publiceert. Het is de hoogste notering voor de Belgische gezondheidszorg in deze index, die de nationale gezondheidssystemen in 35 landen onderzoekt op 48 indicatoren, gaande van patiëntenrechten over toegankelijkheid tot preventie.
Cedric Hatto

Op het vlak van toegankelijkheid scoort België, samen met Zwitserland en het verrassende Macedonië, de maximumscore. Als het aankomt op de kostenefficiëntie van de gezondheidszorg eindigt België wel pas op de twaalfde plaats. "We werken daar volop aan, bijvoorbeeld met de hervorming van de ziekenhuisfinanciering en het ziekenhuislandschap", reageert het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

De Europese gezondheidszorg gaat erop vooruit, besluit HCP voort. De Zweedse denktank die zich in gezondheidszorg specialiseert, verwijst onder meer naar de dalende sterftecijfers van pasgeborenen en de betere overlevingskansen na hartziektes en kanker. Tegelijk gebruiken nog te veel landen inefficiënte manieren om de gezondheidszorg te financieren en te verlenen. "De meest succesvolle systemen kopiëren, zou geld besparen dat geïnvesteerd kan worden in het redden van levens", besluit HCP.

Top 3

Voor het eerst scoren twee landen, Nederland en Zwitserland, meer dan 900 op 1.000 - respectievelijk 927 en 904. Noorwegen, op de derde plaats, ligt met 865 punten relatief ver achter op die twee landen. België volgt met 860 punten.

Macedonië scoort niet alleen hoog in de categorie toegankelijkheid, maar heeft ook het systeem dat het meest kostenefficiënt is. "Dat dit mogelijk is in een niet zo rijk land daagt veel conventionele ideeën over gezondheidszorg uit", zegt professor Arne Bjornberg, die het onderzoek leidde. In Macedonië werd in 2016 een "bijzonder transparant systeem ingevoerd voor het elektronisch boeken van zorgafspraken".

De Block

Om de kostenefficiëntie van de Belgische gezondheidszorg te verbeteren, is er nog werk aan de ziekenhuisfinanciering, beseft men ook op het kabinet-De Block. "In het kader van die hervorming gaat het concreet bijvoorbeeld om de ziekenhuisnetwerken en om maatregelen rond de financiering van kwaliteit in de ziekenhuizen", zegt het kabinet in een reactie.

Ons land scoort minder op het vlak van elektronische voorschriften. "Op 1 januari werd dit uitgerold bij alle apothekers en bij de artsen die een gehomologeerd softwarepakket gebruiken", zegt het kabinet. Ook op antibiotica scoort ons land minder. "In de strijd tegen overconsumptie verhogen we de prijs op 1 mei, behalve in ziekenhuizen", klinkt het. "We zetten ook sensibiliseringscampagnes voort."