Braziliaanse Trump zit achter de tralies in Rio de Janeiro

De Braziliaanse zakenman Eike Batista is aangehouden op de internationale luchthaven van Rio de Janeiro na zijn terugkomst uit New York. Batista was ooit de rijkste man van Brazilië, maar kwam in opspraak omdat hij smeergeld zou hebben betaald aan Sergio Cabral, de voormalige gouverneur van de staat Rio de Janeiro die al sinds november in de cel zit op verdenking van corruptie.

De Braziliaanse politie had een arrestatiebevel tegen Batista uitgevaardigd toen ze hem wilden ondervragen op zijn landgoed in Rio. De man bleek niet thuis, maar vertrokken te zijn naar de Verenigde Staten. Zelf zei Batista dat hij niet naar New York was gevlogen om aan het gerecht te ontkomen en dat hij naar Brazilië terugkeerde om zijn naam te zuiveren.

Het Braziliaanse gerecht wil hem aan de tand voelen in het zogenoemde Lava-Jato-schandaal (operatie Car Wash, nvdr.), waarbij verschillende invloedrijke zakenlui betrokken zijn. Zo zou hij 15,4 miljoen euro aan smeergeld hebben betaald aan oud-gouverneur Cabral in ruil voor lucratieve overheidscontracten. Cabral is overigens al in november vorig jaar gearresteerd in verband met die zaak.

Door zijn excentrieke levensstijl wordt Eike Batista ook wel de "Donald Trump van Brazilië" genoemd.