Chris O'Neill en prins Constantijn laten ongenoegen blijken over Trump

De Zweedse pers is er achter gekomen dat Christopher O'Neill, de man van prinses Madeleine, op Instagram heeft uitgehaald naar de Amerikaanse president Donald Trump. De vraag rijst of een lid van de koninklijke familie niet hoort neutraal te zijn. Ook de Nederlandse prins Constantijn heeft zich op Twitter al subtiel uitgelaten over het beleid van Trump.
Chris O'Neill (links) en prins Constantijn (rechts).

Chris O'Neill nam geen blad voor de mond op Instagram. Hij bood zijn excuses aan in naam van alle "verstandige Amerikanen", en noemde Trump "pijnlijk onwetend" en een "beschamende president". De bijhorende foto was die van het Amerikaanse vrijheidsbeeld dat weent en circuleert sinds de moslimban. "Een trieste dag om een Amerikaanse burger te zijn", luidde O'Neills opschrift nog.

De echtgenoot van de Zweedse prinses Madeleine, zus van kroonprinses Victoria, is een Amerikaanse zakenman. Het gezin woont momenteel in Londen. De vraag rijst of O'Neill met zijn uitlatingen het protocol niet heeft doorbroken. Een lid van de koninklijke familie hoort neutraal te blijven. De communicatiedienst van het Zweedse hof laat weten dat de uitspraken gebeurden op een privé-account. Voorts willen ze er geen woorden aan vuil maken. Een vriend van O'Neill zette de post op een openbaar profiel (met 300.000 volgers).

Hoewel O'Neill tot de koninklijke familie behoort, draagt hij geen prinselijke titel. Die weigerde hij bij de verloving al. Om de titel te dragen moest hij de Zweedse nationaliteit aannemen. O'Neill bleef liever Amerikaan om zijn beroep uit te oefenen. Hij heeft dus in zekere zin enige vrijheid. Bovendien zit Madeleine niet in poleposition voor de troonsopvolging, ze komt pas ná zus Victoria (en haar kinderen) en oudere broer Carl Philip (en zijn zoon).

Ook Nederlandse prins maakt zich zorgen

Niet alleen O'Neill heeft het moeilijk met de nieuwe president. Ook prins Constantijn, de broer van de Nederlandse koning Willem-Alexander, is blijkbaar bezorgd. "Is dit onze toekomst", schrijft hij over de moslimban op Twitter. (zie tweet hieronder)

Constantijn retweette ook ingenieur en ondernemer Elon Musk, oprichter van onder meer Tesla en Paypal. "Veel van de mensen die negatief beïnvloed worden door dit beleid zijn grote voorstanders van de Verenigde Staten. Ze hebben goed gedaan, niet verkeerd, verdienen niet te worden afgewezen", luidde de tweet van Musk.