Dit zijn de 10 kandidaten om François Hollande op te volgen als Frans president

Binnen drie maanden is het zover: dan kiezen de Fransen wie hun volgende president wordt. Intussen hebben alle grote partijen hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen naar voren geschoven. Maar tussen de vier topkandidaten fietsen ook nog andere namen die meedingen naar het Elysée. Van de Robin Hood tot een Buzz Lightyear: een overzicht van de belangrijkste tien kandidaten.
Het Elysée, de ambtswoning van de Franse president

Nathalie Arthaud: voor de arbeiders

Nathalie Arthaud is kandidaat voor de partij Lutte ouvrière (Arbeidersstrijd). De naam zegt het: Arthaud komt op voor de rechten van de arbeiders en situeert zich in het extreemlinkse spectrum. Zo wil ze het werkgevers verbieden om mensen te ontslaan en wil ze kapitaal veel zwaarder belasten. Migranten wil Arthaud dan weer met "open armen" ontvangen. Met amper 0,5 procent in de opiniepeilingen maakt de extreemlinkse kandidate amper kans.

Philippe Poutou: de Robin Hood van Frankrijk

De Nieuwe Antikapitalistische Partij (NPA) schuift Philippe Poutou naar voren als presidentskandidaat. Hij wil vooral een nieuwe herverdeling van de rijkdom en vond in dat licht de miljoenenroof bij realityster Kim Kardashian in Parijs naar eigen zeggen een goed begin, al kwam hij later terug op die ironische uitspraak. De Fransen moeten ook minder werken voor hetzelfde loon, en zouden vroeger op pensioen moeten kunnen gaan. Maar ook Poutou maakt met nog geen 1 procent in de peilingen geen kans.

Jean-Luc Mélenchon: radicaal-linkse bedreiging voor PS

Voor het eerst in de geschiedenis van de Vijfde Republiek kan een (radicaal-)linkse kandidaat een bedreiging vormen voor de kandidaat van de socialistische partij PS: Jean-Luc Mélenchon, nochtans oud-minister voor de PS. Hij is dezer dagen de frontman van de beweging La France insoumise, en wil de Fransen meer betrekken in de democratische besluitvorming dankzij referenda. Daarnaast is Mélenchon ook tegenstander van internationale handelsverdragen. In de peilingen staat hij momenteel op 10 procent, niet zo gek veel minder dan de kandidaat voor de PS.

Yannick Jadot: voor een groen en duurzaam Frankrijk

Met Yannick Jadot doet er ook een groene kandidaat mee voor de presidentsverkiezingen bij onze zuiderburen, voor de partij Europe Ecologie-Les Verts (EELV). Hij wil van Frankrijk een "100% duurzaam" land maken en kiest voor een uitstap uit de kernenergie en fossiele brandstoffen. De fiscaliteit moet volgens hem de ecologie stimuleren, en hij belooft ook 750.000 woningen tegen het einde van zijn (eventuele) presidentstermijn volledig energievriendelijk te maken. Met 2 procent in de peilingen zal Jadot wellicht volledig worden weggevaagd tijdens de eerste ronde.

Benoît Hamon: de linkse rebel van de PS

Benoît Hamon heeft de voorverkiezingen bij de PS op zijn conto geschreven. Daarmee haalde hij het onder meer van oud-premier Manuel Valls. Hamon komt uit de linksere vleugel van de socialistische partij. Een van zijn opvallendste programmapunten is een basisloon voor elke Fransman. Na 5 jaar François Hollande lijkt de strijd voor de PS bij voorbaat verloren, maar de overwinning van Hamon bij de voorverkiezingen kan mogelijk wel een nieuw elan betekenen voor de PS. Hamon roept de andere linkse kandidaten op om meer eenheid te tonen. Maar de laatste opiniepeilingen tonen nog steeds aan dat de kandidaat voor de PS de eerste ronde niet zal overleven.

Emmanuel Macron: het politieke fenomeen

Emmanuel Macron is misschien wel het fenomeen van deze Franse presidentsverkiezingen. De centrumkandidaat partijloos op, maar heeft wel zijn eigen beweging En marche achter zich. Macron werpt zich op als de kandidaat van het anti-establishment, en wordt zo wel eens de "populist van het extreme centrum genoemd". De ex-minister voert een opvallend pro-Europese koers en komt in de peilingen op de derde plaats, na François Fillon en Marine Le Pen. Maar mocht hij het tot in de tweede ronde schoppen, zou hij het volgens de peilingen gemakkelijk halen van die andere twee.

François Fillon: conservatief en centrumrechts

De centrumrechtse partij Les Républicains vaardigt François Fillon af voor de strijd naar het Elysée, in plaats van oud-president Nicolas Sarkozy. Fillon is een conservatieve rechtse politicus en wil onder meer een langere werkweek installeren en de loonkosten naar beneden halen. Op ethisch vlak is hij tegen de volledige adoptie door holebikoppels. Fillon werd een tijdlang gezien als dé topfavoriet, maar sinds enkele dagen is de kandidaat voor Les Républicains verwikkeld in een schandaal. Hij zou zijn vrouw betaald hebben voor een job als parlementair medewerker, terwijl zijn eega die job nooit effectief zou hebben uitgevoerd. Dat schandaal kan Fillon stemmen kosten.

Nicolas Dupont-Aignan: de Gaullist tegen de euro

Nicolas Dupont-Aignan schrijft zich naar eigen zeggen in in de "Gaullistische" traditie en komt op voor de "waarden van de Franse Republiek" met zijn partij Debout la France. Hij voert een erg eurosceptisch beleid en wil Frankrijk meer soevereiniteit geven. Zo is hij geen fan van de euro, en meer in het algemeen is Dupont-Aignan ook tegenstander van globalisering. In de peilingen staat hij momenteel op een kleine 4 procent.

Marine Le Pen: de Franse Donald Trump

Marine Le Pen - de voorzitter van het radicaalrechtse Front National - is de grote favoriete voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk. Het recept van het FN is vrij klassiek: meer macht voor Frankrijk, antimigratie en anti-Europa. Le Pen voert zichzelf op als dé kandidate van het anti-establishment en probeert zo aansluiting te vinden bij het succes van de Amerikaanse president Donald Trump of ook nog de brexit. In een Frankrijk dat geplaagd wordt door moslimterrorisme kent het FN meer dan ooit een momentum. 

Jacques Cheminade: de veroveraar van het zonnestelsel

Jacques Cheminade is met zijn 75 jaar de oudste presidentskandidaat voor zijn partij Solidarité et Progrès. Zijn opvallendste programmapunt: het veroveren van de ruimte. Hij wil een programma lanceren om grote ruimteschepen te bouwen. De mens moet volgens hem op termijn de maan industrialiseren en uiteindelijk ook op de planeet Mars geraken via een heus Aarde-Mars-traject. Cheminade doet voor een derde keer mee aan de presidentsverkiezingen, maar zal ook nu allicht slechts een voetnoot blijven. In de peilingen haalt hij nog geen 1 procent.

De Franse kiezen

De Franse presidentsverkiezingen verlopen in twee ronden. De eerste ronde vindt plaats op zondag 23 april. De twee kandidaten die dan het hoogste aantal stemmen halen, nemen het twee weken later tegen elkaar op in de beslissende tweede ronde.

Momenteel wijzen de peilingen uit dat Marine Le Pen de eerste ronde gaat winnen. Nummer twee zou volgens diezelfde peilingen François Fillon worden. In de tweede ronde zou die laatste het dan met 60 procent halen van Le Pen.

Maar steeds meer duikt ook Emmanuel Macron op als kanshebber om in de tweede ronde te geraken. In die tweede ronde zou hij het volgens de peilingen ruimschoots halen van François Fillon, en nog een stuk meer van Marine Le Pen.