Echtpaar Fillon ondervraagd door het Franse gerecht

In Frankrijk zijn François Fillon en zijn echtgenote Penelope ondervraagd door het gerecht in verband met misbruik van overheidsgeld. De presidentskandidaat van het rechtse "Les Républicains" is vorige week in opspraak gekomen na onthullingen dat hij zijn echtgenote een goed betaalde nepjob zou hebben gegeven.

Fillon en zijn echtgenote zijn niet in staat van beschuldiging gesteld in verband met "Penelopegate", want het gaat om een zogenoemd vooronderzoek na de onthullingen in het weekblad Le Canard Enchainé.

Volgens Le Canard heeft Penelope Fillon gedurende acht jaar 500.000 euro opgestreken voor een job op het kantoor van haar man, die toen nog gewoon parlementslid was. Ze zou echter nooit op dat kantoor zijn opgedaagd.

Daarnaast heerst ook onduidelijkheid over een job van mevrouw Fillon bij La Revue des deux Mondes, waar ze maandelijks 5.000 euro bruto zou hebben gekregen tussen mei 2012 en december 2013.

Fillon zelf ontkent ook maar iets verkeerds te hebben gedaan en heeft het over een reeks stinkbommetjes in de pers om hem in diskrediet te brengen tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen.