Iran heeft een test met een raket uitgevoerd

Iran heeft gisteren een testlancering met een raket voor de middellange afstand uitgevoerd. Dat heeft een Amerikaanse functionaris, die anoniem wilde blijven, vandaag gemeld. Volgens de functionaris is het van juli 2016 geleden dat Iran nog een dergelijke raket getest heeft.
Een archieffoto van de Iraanse test van juli vorig jaar.

Vanop een testsite nabij Semnan, ten oosten van Teheran, werd een raket voor de middellange afstand afgevuurd. Na een duizendtal kilometer te hebben afgelegd, explodeerde het tuig bij een falende test met het opnieuw induiken van de atmosfeer.

Woordvoerder Sean Spicer van het Witte Huis zei dat Washington op de hoogte is van de test. Het Witte Huis onderzoekt de precieze aard ervan, aldus de woordvoerder, die snel meer informatie beloofde.

Het is niet meteen duidelijk of Iran hiermee een resolutie van de VN-Veiligheidsraad schendt van 20 juli 2015, die het land voor vijf jaar verbiedt tests uit te voeren met een ballistische raket die in staat is kernwapens te dragen. De resolutie kwam er na de ondertekening van het akkoord over het Iraanse atoomprogramma.

Franse minister

Het nieuws van de rakettest komt er net als de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault in Teheran aankomt voor een tweedaags bezoek.

Ayrault beloofde dat Franse zou optreden als verdediger van het akkoord over het Iraanse kernprogramma, waarvan hij zei dat het in het "algemeen belang" was als het zou nageleefd worden. In het akkoord belooft Teheran zijn nucleaire programma in te perken in ruil voor het opheffen van sancties. 

Ayrault zei dat Iran de bepalingen uit het akkoord "in grote mate" nageleefd heeft, maar dat het de geest van het akkoord het afgelopen jaar op de proef gesteld heeft door verschillende testen met ballistische raketten uit te voeren.